Mangel på kokke: Hotel må lukke for a la carte-servering

Hoteller og restauranter kæmper for at finde arbejdskraft, og i Videbæk har et hotel nu været nødt til at droppe a la carte-serveringen.

Bent Graakjær, ejer af Westergaards Hotel, er optimistisk, selv om han har været nødt til at lukke ned for a la carte-serveringen i restauranten.
Bent Graakjær, ejer af Westergaards Hotel, er optimistisk, selv om han har været nødt til at lukke ned for a la carte-serveringen i restauranten.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

I over 20 år har man kunne komme ind fra gaden og bestille, hvad man havde lyst til, fra menukortet på Westergaards Hotel i Videbæk.

Men det er nu slut. Hotellet har haft så svært ved at finde en ny kok, at de nu må lægge menukortene væk.

- Det er frygteligt, men det er desværre sådan det er, for vi kan ikke skaffe kokke. Vi har normalt tre kokke, men må i øjeblikket klare os med en enkelt, siger hotelejeren Bent Graakjær.

Hotelejeren søger lige nu en kok for at kunne være dækket ind i forhold til alle de selskaber, der er hen over foråret og sommeren, men også her er der langt mellem kvalificerede ansøgere.

- Den første, der ansøgte, var en sygeplejerske fra Syrien. Og ellers er det folk, der bor langt herfra, og det har før vist sig kan blive en udfordring, siger Bent Graakjær.

1:54
Hotelejer Bent Graakjær fortæller, hvilke udfordringer kokkemanglen giver på Westergaards Hotel i Videbæk.

Generel mangel på kokke

Det er ikke kun i Videbæk, der er problemer med at skaffe arbejdskraft i hotel- og restaurationsbranchen. 

I Vestjylland var der i 4. kvartal sidste år 40 forgæves rekrutteringer af kokke. Det svarer til en forgæves rekrutteringsrate på 20 procent.

Og på landsplan ser det faktisk endnu værre ud. Der var i alt 1890 opslåede kokkestillinger, der ikke blev besat.

- Vi hører fra vores medlemmer, at det er rigtig slemt, specielt i nogle områder. Vi har egentlig en stabil tilgang til uddannelsen, men på grund af den store vækst i branchen er det slet ikke nok elever. Vi kan bruge mange flere, siger Marianne Kragh, uddannelseschef hos HORESTA.

For hele landet var der i 4. kvartal en forgæves rekrutteringsrate på 30 procent.

- Det er brandærgerligt. Vi har så godt fat i gastronomien og klarer os godt, men vi hører hele tiden virksomheder sige, at de gerne vil have flere elever og faglært arbejdskraft. Vi forsøger at på bedste vis at løse det her, men er udfordret af, at så mange unge ikke rigtig vælger en erhvervsuddannelse, siger Marianne Kragh.  

Håb for a la carte i fremtiden

Med lukningen af a la carte-restauranten i Videbæk er mulighederne for at spise ude i lokalområdet blevet indskrænket, og det kan mærkes.

- Folk savner det. Dem her i byen kunne komme fra ti morgen til ti aften og spise eller hente mad her, og når folk kørte hjem fra sommerhus ved Vestkysten, stoppede de ofte her på vejen, siger Bent Graakjær.

Før lukningen var bordene fyldt i restauranten, og ifølge hotelejeren var der mellem 15 og 45 spisende gæster.

Derfor håber han, at Westergaards Hotel i fremtiden igen vil lægge menukortene frem og tage imod folk fra gaden.

- Den dag, vi får personale igen, så åbner vi. Folk er aldrig gået så meget ud og spise som i dag, så det er lidt paradoksalt. Men vi skal nok vende tilbage.

Hotellet mangler to kokke for at kunne åbne a la carte-restauranten igen.

Også restauranten i Stauning Havn og Røgeriet i Hvide Sande mangler folk og har oplyst, at de gør det samme som Westergaards Hotel og lukker for a la carte-serveringen efter sommersæsonen.

2:53
 
9:21
Westergaards Hotel i Videbæk har ligget der i over en menneskealder - og det har krævet både hårdt arbejde og nye tiltag at overleve. Her kan du se et længere indslag om hotellet.