Hospitalsenhed Midt tager ny teknologi i brug på hospitaler

Hospitalsenheden Midt er nu klar til at bruge en ny teknologi, der skal hjælpe håndværkerne til at se, om rør og ledninger ligger som de skal.

Fremover får håndværkerne på Hospitalsenhed Midts hospitaler i Skive, Viborg, Hammel og Silkeborg et nyt redskab til brug, når hospitalerne skal udvides eller ombygges. 

Som nogle af de første kan de tage den såkaldte Augmented Reality-teknologi i brug. Den giver håndværkerne noget nær røntgensyn. Via en app på mobiltelefonen kan de se et mix af virkeligheden og byggetegninger. Det betyder, at rør og ledninger, der ellers er skjult bag væggen eller over loftet, bliver synlige, uden der først skal bankes hul igennem. 

Ved hjælp en app kan håndværkerne hurtigt se, hvad der gemmer sig bare vægge og lofter på hospitalet.
Ved hjælp en app kan håndværkerne hurtigt se, hvad der gemmer sig bare vægge og lofter på hospitalet.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Det er flere år, før jeg havde regnet med, at vi ville se augmented reality-teknologi (AR) være anvendelig i praksis. Det at softwaren kan håndtere store datamængder og faktisk er moden til brug på mobil devices, der ellers ikke er designet til opgaver i byggebranchen som Microsofts HoloLens eksempelvis er, gør kun bedriften endnu mere imponerende, siger Jakob Andreas Bærentzen, Lektor DTU COMPUTE, i en pressemeddelelse fra hospitalsenheden. 

Den nye teknologi er blevet testet på Regionshospitalet i Viborg de seneste måneder, og her er der kun roser til den nye hjælp. 

Byggeområde på Regionshospitalet i Viborg.
Byggeområde på Regionshospitalet i Viborg.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Det er revolutionerende, at teknologien ved, hvor du er, og hvad du ser på. Tid og penge kan blive sparet, og entreprenører kan drage stor fordel i form af kvalitetssikring og montage. Det kan være enormt kompliceret at navigere i alle de mange papirtegninger i byggebranchen – men med AR behøver vi ikke at tænke så meget, men bare kigge, siger Kasper Haack, der er BIM-specialist i virksomheden Airteam, der lige nu arbejder på hospitalet, i pressemeddelelsen.