Hospitalsbyggeri: Supersygehus må stramme livremmen igen

Sygehusbyggeriet i Gødstrup rammes igen af besparelser. Også i forbindelse med ombygningen af regionshospitalet i Viborg skal der findes beskæringer.

Det er ikke første gang, der skal findes besparelser i bygggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Forsinkelser i hospitalsbyggerierne i Viborg og Gødstrup får nu konsekvenser og udløser besparelser.

På baggrund af udviklingen i udgifterne på det to projekter, er der nu sendt en revideret plan for indflytning og økonomi til politisk behandling.

Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Formand for Region Midtjyllands Hospitalsudvalg, Henrik Gottlieb Hansen (S), er langt fra begejstret over, at pengene ikke rækker til at virkeliggøre alle byggetegningerne.

Læs også Supersygehus i Gødstrup skal bygges hurtigere

- Det er noget skuffende, at de nye hospitaler bliver mindre fornemme, end vi drømte om. På den anden side, så vil jeg stadig fastholde, at vi i Region Midtjylland i disse år bygger og ombygger hospitaler for over 12 milliarder kroner. De nye rammer bliver langt bedre, end det vi tilbyder patienter og ansatte nu, og jeg kommer aldrig til at drømme mig tilbage til de bygninger, vi forlader, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Betingelsen for alle Statens kvalitetsfondsbyggerier er, at budgetterne ikke må overskrides og ikke kan tilføres yderligere regionale penge.

TV MIDTVEST har tidligere lavet indslag om besparelser på sygehusbyggeriet i Gødstrup.

Skal spare 109 millioner i Gødstrup

En lang række små og store udfordringer i byggeriet betyder, at der skal udpeges mulige besparelser i Gødstrup for 109,6 mio. kr. En af mulighederne er at tage apparatur, digitale skilte og TV på patientstuerne ud af byggeriet.

00:26

Der er efterhånden pillet meget af det kommende supersygehus i Gødstrup ved Herning - og nu er turen kommet til personalets motionsrum.

Luk video

Regionsrådet får senere forelagt en revideret tidsplan, men som byggeriet tegner nu, begynder indflytningen i Regionshospitalet Gødstrup i sidste halvdel af 2020.

Den nye tidsplan skal sammen med stramme økonomiske prioriteringer, øget tilsyn, mere fysisk ledelsestilstedeværelse på byggepladsen og tilførsel af byggefaglige kompetencer fra Det Nye Universitetshospital i Aarhus sikre, at hospitalsbyggeriet kommer ordentligt i mål. 

Læs om kvalitetsfondsbyggeriet i Gødstrup på hjemmesiden (www.dnv.rm.dk)

Viborg skal spare 33 millioner kroner

På byggepladsen i Viborg er det forventningen, at sidste håndværker forlader byggepladsen for det nye akutcenter tre måneder senere end planlagt, og ibrugtagningen sker fra midten af 2019.

Læs også Gødstrup-sygehus forsinket igen - og der mangler 42 millioner

Forsinkelsen i forhold til den oprindelige tidsplan betyder, at der skal findes besparelser i det samlede byggeprojekt for 33,3 mio. kr. til dækning af eventuelle udgifter som følge af blandt andet forlænget drift af skurby og byggeplads.

Besparelsen kan kun findes i den planlagte ombygning af det eksisterende hospital i Viborg. I praksis betyder det derfor, at regionsrådet i august skal drøfte, om ombygningen af operationsstuer og ombygning af østsiden af to sengeetager skal gennemføres.

Renovering af Dialyse og Klinik for Nyresygdomme, udvidelse og renovering af Hjertemedicinsk Klinik og ombygning af Intensiv bliver foreslået gennemført som planlagt. 

Læs om kvalitetsfondsbyggeriet i Viborg på hjemmesiden (www.hospitalsbyggeri-viborg.rm.dk)

Sagsfremstilling til politikerne i Region Midtjylland

Læs også Kræftens Bekæmpelse ærgrer sig over Gødstrup-besparelser

Som konsekvens af forsinkelser i hospitalsbyggerierne i Viborg og Gødstrup, og på baggrund af udviklingen i udgifterne på det to projekter, er der nu sendt en revideret plan for indflytning og økonomi til politisk behandling.

Se sagsfremstillingerne til Hospitalsudvalgets møde 6. august 2018:

Om Gødstrup

Om Viborg

TV MIDTVEST følger byggeriet af supersygehuset i Gødstrup.

08:41

Vi besøger igen sygehusbyggeriet i Gødstrup, der for alvor begynder at tage form.

Luk video