Hospitalers rengøringspersonale har ikke tid til grundig rengøring

- Vi når ikke vores opgaver, lyder det fra hospitalers rengøringspersonale. De er så pressede, at de ikke når at gøre ordentligt rent, og det er farligt for patienter.

Hospitals-stue.jpg

Rengøringspersonalet på hospitalerne er så pressede, at det nu går ud over hygiejnen og bringer patienterne i fare. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

Det er fagforeningen 3F, der efter interview med næsten 800 rengøringsansatte på 13 af landets sygehuse konkluderer, at hygiejnen er yderst kritisabel.

I rundspørge fra 3F svarer seks ud af ti, at de ikke altid kan gøre deres arbejde ordentligt. En af dem er Lone Andersen, der gør rent på Regionshospitalet Herning.

- Vi når ikke vores opgaver. Vi har travlt, og det giver en dårlig mavefornemmelse, siger Lone Andersen til DR P4 Midt & Vest.

Mangelfuld rengøring er sundhedsskadelig

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, er det farligt, hvis personalet på hospitalerne er så pressede, at de ikke kan gøre ordentligt rent.

- Det farlige er i virkeligheden snavs, man ikke kan se. Som sidder på de berøringsflader, som hænderne kommer i kontakt med. For eksempel dørhåndtag og sengegavle. Bliver de ikke gjort ordentligt rent, sidder der bakterier, som kan overføres til den næste patient.

- Det ser jeg som det største problem, siger Hans Jørgen Kolmos til P4 Midt & Vest.

Regionen afviser kritik

Tirsdag har Lone Andersen sammen med 34 andre rengøringsmedarbejdere foretræde for Folketingets sundheds- og ældreudvalg.

At rengøringspersonalet går til Folketingen og ikke direkte til sygehusenere, ærgrer formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (A). Han mener, at problemet burde klares internt på sygehusene, men han siger, at der ikke er grund til at bekymre sig for patientsikkerheden i fremtiden.

- Vi får kontrolleret hygiejnen og rengøringsniveauet, både anmeldt og uanmeldt. Vi har ikke fået nogen meldinger på, at det ikke er i orden, siger Bent Hansen ifølge DR P4 Midt & Vest.