Holstebro og Herning i slagsmål - igen

Den klassiske kamp mellem nabobyerne Holstebro og Herning blusser endnu engang op. Denne gang er det pædagogseminariet i Ikast, der er baggrund for uenighederne.

121010Herning-Holstebro_k001.jpg

Pædagogseminariet i Ikast er lukningstruet, da bestyrelsen i VIA University College arbejder på at flytte uddannelsen fra Ikast. Men allerede inden fremtiden for seminariet er afgjort, har flere byer budt ind på skolens elever. De to nabobyer til Ikast - Herning og Silkeborg har begge tilbudt at overtage eleverne - også selv om Herning ikke har et seminarium i dag. Hvis Herning får en pædagoguddannelse, frygter Holstebros borgmester HC Østerby, at det går ud over Holstebro:

- Det kan få en meget voldsom betydning. På det sidste optag af elever til pædagoguddannelsen på Campus Holstebro, var der 152 elever - hvoraf de 53 kom fra Herning og opland. Så det vil få en katastrofal betydning for pædagoguddannelsen i Holstebro, siger HC Østerby.

Men den frygt har Hernings borgmester Lars Krarup ikke meget til overs for:

- Jeg synes, det er en fornuftig ide, at VIAs bestyrelse vil flytte uddannelsen til Herning - og selvfølgelig er der plads begge steder. Og så jeg synes, det er uklogt at starte sådan en Herning-Holstebro diskussion nu. Det fører ikke til noget nyttigt, mener Hernings borgmester Lars Krarup.

Men HC Østerby holder fast i, at en pædagoguddannelse i Herning vil skade Holstebro:

- Vi dækker jo et meget stort område, og endnu en gang er det vigtigt at slå fast, at det her altså er en bombe under et velfungerende campus, forklarer Holstebro-borgmesteren.

Studiemiljø skal styrkes

Grunden til, at man overhovedet overvejer at flytte seminariet fra Ikast er, at VIA ønsker at samle forskellige uddannelser, så man på den måde får et større og mere levende studiemiljøer. Siden februar har bestyrelsen i VIA University College arbejdet med sagen.

Næstformanden for VIAs bestyrelse, Jørgen Nørby forventer ikke, at der kommer en afgørelse på Ikast seminariums fremtid før til næste år.

Se de to borgmestres holdninger herunder: