Højsæson for skorstensbrande

Gode råd - sådan undgår du, at det går galt.

080211_Skorstensbrand.jpg

Fuldt blus på brændeovnen - det luner og så er det hyggeligt her i den kolde tid. Men vinteren er også højsæson for skorstensbrande - siden nytår er der blevet meldt om skorstensbrande over 20 gange i Midt- og Vestjylland.

Årsagen til, at det går galt, er ofte vådt træ eller for lidt luft i brændeovnen. Her følger en række gode råd fra Miljøstyrelsen til at undgå skorstensbrande.

Brug kun rent og tørt træ

- Vådt træ giver dårlig forbrænding og meget røg. Fyr aldrig med reklamer, magasiner, mælkekartoner, pap eller træ som er malet eller behandlet.

Sørg for rigeligt luft

- Tænd op med pindebrænde, optændingsblokke eller lidt avispapir, så ilden hurtigt kan få godt fat. Skru først ned for luften, når flammerne bliver blålige.

Fyr lidt ad gangen

- Ilden skal have fat i brændslet, så temperaturen hurtigt bliver høj. Hver gang du lægger brænde ind, skal du skrue op for luften, til de mørkegule flammer er væk. For meget brænde eller for store stykker kan også hæmme lufttilførslen.

Gå ud og tjek, røgen skal være næsten usynlig

- Hvis der er for meget røg, og det lugter grimt er der stor sandsynlighed for, at der er for lidt luft til brændet, eller at brændet ikke er tørt nok.

Undgå at fyre natten over

- Det er en dårlig ide at lade brændeovnen brænde hele natten med et minimum af lufttilførsel.

Lær din ovn at kende

- Hvis du ikke er fortrolig med din ovn, er det en god ide at tjekke røgen flere gange under fyringen. På den måde lærer du din ovn at kende.

Du kan læse mere om rådene her

 

 

 

 

1:58
Siden 1. januar er brandvæsnet i Midt- og Vestjylland rykket ud 20 gange til skorstensbrande.