Højreekstremismen lurer i landsdelen

En ny kortlægning af anti-demokratiske og ekstremistiske miljøer offentliggøres i dag.

DanishDefencearkiv1.jpg

De radikale miljøer trives i Midt- og Vestjylland. Det fastslår en kortlægning af de anti-demokratiske og ekstremistiske miljøer, som socialminister Annette Vilhelmsen offentliggør i dag.

12 grupper i seks kommuner

Det er SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der foreløbig har kortlagt miljøerne i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Konklusionen her er, at der er 12 såkaldte anti-demokratiske og ekstremistiske grupperinger i seks ud af kredsens 11 kommuner.

Hvilke seks kommuner, der er tale om, er ikke nærmere identificeret i notatet, men gennem beskrivelser af begivenheder og tilstedeværelsen af grupperingerne er Herning, Viborg og Holstebro kommuner blandt de seks.

Læs hele notatet om kortlægningen fra SFI her

Vold og rockermiljø

De, der står stærkest er er den voldelige organisation Danish Defence League, rockergruppen Devils Choice og to løsere grupper, der knytter sig til Danmarks Nationale Front og miljøet omkring en unavngiven fodboldklub.

- Kortlægningen viser med al tydelighed, at der findes miljøer, som sætter vores frihedsrettigheder og vores fællesskab under pres. Den gør os opmærksom på, at vi alle har et ansvar for at give de ekstremistiske miljøer modspil. Vi skal med alle midler bekæmpe antidemokratiske kræfter og kæmpe for at få alle til at deltage i vores åbne og demokratiske fællesskab, siger socialminister Annette Vilhelmsen om kortlægningen i en pressemeddelelse.

De 12 grupper

Der identificeres i alt tre anti-demokratiske organisationer. Det er ud over Danish Defence League og Devils Choice også Danskernes Parti, der stiller op til det kommende regionsrådsvalg i Region Midt. Derudover identificeres ni mindre grupper, hvor de fem er enten er højreekstremistiske eller antidemokratiske højreorienterede, og fire der er islamistisk ekstremistiske eller anti-demokratiske.

1:52
Ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd er der 12 af den slags grupper i Midt- og Vestjylland.