Rapshøsten er en stor dukkert for landmændene

Årets høst er i store dele af landet hårdt ramt af dårligt vejr og skadedyr, og det koster landmændene dyrt.

Landrug høst

De kriseramte danske landmænd bliver i disse dage ramt af endnu et alvorligt økonomisk tilbageslag. Især rapshøsten ser sort ud for blandt andre Esben Brødbæk i Mejrup.

- Det er den dårligste høst vi har haft i hvert i 10 år på raps, fastslår Esben Brødbæk.

Årets høst er i store dele af landet hårdt ramt af dårligt vejr og skadedyr. Derfor er udbytterne betydeligt under det normale niveau. For et år siden gav Esben Brødbæks marker fem tons raps - i år giver de kun tre tons. 

- Det betyder et tab på cirka 4500 kroner pr. hektar. Så for mig ender på omkring 180.000 kroner i tab, siger Esben Brødbæk. 

Landmanden i Mejrup er langt fra den eneste der i år får et dårligt udbytte. De hårdtprøvede landmændene kan dog glæde sig over en lidt højere pris for rapsen

- Til gengæld har vi nogle rigtig pæne rapspriser, og det er noget højere end det plejer at være, så det redder lidt, men det redder slet ikke det udbyttetab, som mange har, siger Henrik Jensen der er underdirektør, i DLG i Midt- og Vestjylland.

Esben Brødbæk mangler stadig at høste 30 hektar raps. Men også vejret er skyld i at mejetærskeren endnu en gang må holde stille.

- Vi håber på, at det bliver godt vejr i næste uge, så vi kan høstet en masse, siger Esben Brødbæk. 

Sidste år blev der i Danmark høstet 82.100 tons raps.

1:49