Højere priser på fjernvarme

Ved udgangen af 2017 bortfalder et statstilskud til de kraftvarmeværker som også producerer strøm, og det kan koste en gennemsnitlig husstand op mod 10.000 kr. ekstra i varme om året.

I de kommende år kan det blive rigtig dyrt at være fjernvarmekunde.
I de kommende år kan det blive rigtig dyrt at være fjernvarmekunde.

De kraftvarmeværker som udover varme også producerer strøm er siden 2004 blevet betalt af staten for at lave strøm, men ved slutningen af 2017 er det slut med grundbeløbet fra staten. Derfor kan mange små kraftvarmeværker ikke få økonomien til at løbe rundt. På sydmors betyder det en gennemsnitlig ekstraregning på 6000 kroner om året pr. husstand til de 600 husstande, der er under Sønder Herreds kraftvarmeværker.

- Det er et problem fordi varmeprisen risikerer at stige, og det er et endnu større problem at forsyningssikkerheden omkring hele elforsyningen bliver svækket, siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme. 

Gambler med elforsyningssikkerheden

Hos Dansk Fjernvarme mener direktøren, at energiministeren må gøre noget ved problemet, for det er i følge ham meget uholdbart at fjerne grundbeløbet fra staten. 

- Ministeren gambler med elforsyningssikkerheden, og så gambler han også med mange varmeforbrugeres privatøkonomi, siger Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme. 

Minister vil se på prisstigninger

Energiministeren vil ikke genindføre grundbeløbet, men vil gerne se på løsninger, der mindsker ekstraregningen til forbrugerne.

- Vi er enige meget bredt i Folketinget om, at vi skal se på hvilke muligheder, der er for at sikre at fjernvarmepriserne fortsat er konkurrencedygtige, og også så vi undgår at forbrugerne får de her prisstigninger, siger energiminister Hans Christian Lilleholt fra Venstre. 

Hos Sønder Herreds Kraftvarmeværker modtog de sidste år fem millioner kroner i grundbeløb fra staten.