Hjerteløbere skal redde liv ved hjertestop

Fra i dag kan hjerteløbere blive kaldt ud for at yde livreddende førstehjælp ved hjertestop.

Hjerteløberne alarmeres om hjertestop i nærheden gennem en app og guides i at yde hjertelungeredning og hente en hjertestarter for at kunne begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem.
Hjerteløberne alarmeres om hjertestop i nærheden gennem en app og guides i at yde hjertelungeredning og hente en hjertestarter for at kunne begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem.
Foto: TrygFonden

I dag er det international Hjertestarterdag, og i den forbindelse lancerer Region Midtjylland en ny hjerteløberordning.

Fra klokken 12 kan frivillige hjerteløbere blive kaldt ud til et hjertestop for at yde livreddende førstehjælp. Det oplysere regionen i en pressemeddelelse.

- Vi ved, at det øger overlevelsen op mod 50 pct., hvis der gives stød med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Derfor kan de frivillige hjerteløbere gøre en stor forskel, siger lægefaglig direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland, Per Sabro Nielsen.

Gode erfaringer med frivillige førstehjælpere

På baggrund af gode erfaringer fra Region Hovedestaden bliver hjerteløberprojektet nu udrullet i Region Midtjylland i samarbejde med TrygFonden.

Det betyder, at akutberedskabet ud over ambulance, akutlægebil, akutlægehelikopter nu altså også kan sende hjerteløbere af sted, når der bliver ringet 1-1-2 om hjertestop.

- Vi har i forvejen rigtig gode erfaringer med at trække på engagerede frivillige førstehjælpere, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke dem hver og en og i øvrigt opfordre dem til at melde sig som hjerteløbere, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S). 

- Når vi nu bygger videre på det frivillige fundament, er det, fordi vi som en del af hjerteløberordningen kan samle endnu flere frivillige om at hjælpe ved hjertestop, og dermed øges chancerne for at redde liv. Jeg kan kun opfordre til, at alle med mod på at træde til for andre allerede i dag melder sig til hjerteløberordningen, siger Anders Kühnau.

Hurtig indsats er altafgørende

Tal fra TrygFonden Hjerteløber viser, at der inden lanceringen i dag dagligt befinder sig flere end 1.000 tilmeldte hjerteløbere i Region Midtjylland. De bliver alarmeret via en hjerteløber-app på deres telefon.

Når det gælder hjertestop, er en hurtig indsats altafgørende.

- Alle kan gøre en forskel ved hjertestop. For at blive hjerteløber er det derfor ikke et krav, at du har været på kursus i genoplivning. Det er en generel anbefaling, men det vigtigste er, at du er klar til at træde til, og at personen med hjertestop får hurtig hjælp med hjertelungeredning og hjertestarter, siger Bo Nees Iversen, der er ledende overlæge for de midtjyske akutlægebiler og akutbiler. 

I Region Hovedstaden har ordningen eksisteret siden september sidste år, og her er der nu 25.000 frivillige hjerteløbere. 6.489 frivillige hjerteløbere er blevet alarmeret til 810 hjertestop.

Alene i Region Midtjylland bliver ca. 1.200 mennesker hvert år ramt af hjertestop.

På grund af Hjertestarterdagen er der i dag en række arrangementer her i landsdelen. Du kan finde dem her.

1:43
I september i år satte Region Midtjylland en storstilet kampagne i gang, der skal få borgerne til at melde sig som hjerteløbere.