Hjemvendt fra Sveriges skovbrande: - En hård oplevelse

David Davidian var i Sverige i seks dage for at hjælpe til i kampen mod skovbrandene, og han tager gerne en tørn mere.

d._davidian.jpg
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

David Davidian har de sidste seks dage været i Sverige for at kæmpe mod flammerne i de svenske skovbrande.

- Det var en oplevelse, en hård oplevelse, siger den 28-årige brandmand.

- Skovbrandsmæssigt har de væsentligt mere skov deroppe end vi har, og væsentlig mere koncentreret skov. Det er så langt, øjet rækker.

Han er nu tilbage i hovedkvarteret i Herning sammen med de fire kolleger fra Beredskabsstyrelsen, som i Sverige hjalp til med vandforsyningen, køre tankvogne frem og tilbage og lave standsningslinjer gennem skovene.

2:24
 

Et væld af skovbrande

De seneste uger har et væld af skovbrande hærget hele vejen op gennem vores nordiske naboland, og de svenske brandmænd har haft akut brug for hjælp - blandt andet fra Danmark.

Beredskabsstyrelsen i Herning sendte i torsdags fem brandmænd til skovområdet 1000 km nord for Stockholm.

- Vi vil jo gerne hjælpe ude i verden, og det gør vi meget. Beredskabsstyrelsen hjælper mange steder. Lige nu er vi blandt andet også i Bangladesh og hjælper med at oprette flygtningelejre. Vi hjælper altid gerne til, siger Anders Bo Pedersen, Fungerende Leder, Logistikcentret, Beredskabsstyrelsen, Herning.

Det er dog ikke kun mandskab, Beredskabsstyrelsen har bidraget med i Nordsverige.

- Vi har selvfølgelig sendt en masse slanger, vi har sendt en autosprøjte op. Så har vi sendt mad og vand, så de kan være selvforsynende, så de ikke skal lægge de svenske til last for det, og så har vi også sendt noget lejrmateriale derop, så de har noget at bo i deroppe, siger Anders Bo Pedersen.

Klar til en tur mere

Efter flere dages hårdt slukningsarbejde kom David Davidian hjem fra Sverige i nat. Men udover et stort søvnunderskud har han også taget en masse indtryk med hjem.

- Samarbejdet på tværs af både os fra Danmark og svenskerne - det har været en stor oplevelse og så deres frivillige gen i Sverige. Opbakningen fra befolkningen til den indsats her har været gigantisk stor, forklarer brandmanden.

Og brandmanden afviser da heller ikke at tage derop igen, hvis der blev brug for hans hjælp endnu en gang.

- Det ville jeg være klar til med det samme, siger David Davidian.

Allerede på torsdag kan flere brandmænd fra beredskabsstyrelsen i Herning blive sendt til Sverige for at hjælpe.