Hjemmetatoveringer er farlige

Tatovører og Miljøstyrelsen advarer mod tatoveringer lavet af ikke professionelle - de såkaldte hjemmetatoveringer.

23102013TATTOO.jpg

Flere gange om ugen får Dorthe Romain kunder ind i sin tattoo-butik, Skin and Colors Tattoo i Holstebro, som har fået lavet en tatovering hos en ikke-proffesionel tatovør.

- Vi oplever fejl, ødelagt hud og i nogle tilfælde arvæv og allergi på grund af en dårligt lavet tatovering, fortæller Dorthe Romain.

Det har Laila Uldbjerg Nielsen mærket på egen krop. To gange har hun fået lavet en hjemmetatovering i forbindelse med en ferie i udlandet.

- Man havde jo hørt om at det kunne være farligt, men jeg tænkte det sker nok ikke for mig, fortæller Laila Uldbjerg Nielsen.

Men begge tatoveringer skabte problemer, så hun efterfølgende var nødt til at gå til Dorthe Romain for at få rettet op på fejlene.

- Jeg fik arvæv ved begge tatoveringer og så mistede de farven. Jeg gik et helt år og var rigtig ked af tatoveringen, siger Laila Uldbjerg Nielsen

Tænker ikke over faren

I Region Midtjylland har 13 % af befolkningen en tatovering. I hele Danmark har 12 % af dem med en tatovering oplevet gener. Og 60 procent af de tatoverede har ikke tænkt over farerene, før de lagde sig under nålen. Det viser en ny undersøgelse lavet af analyseinstituttet YouGov.

- Jeg oplever det som et stigende problem, at folk kommer ind med dårligt udførte hjemmetatoveringer, fortæller Dorthe Romain.

Konsekvenserne ved en hjemmetatovering kan være meget alvorlige. Det ved de alt om i Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital. Her hjælper overlæge Jørgen Serup, dem som lider mest under en dårlig udført hjemmetatovering.

- Det er et stort problem. Det mest hyppige vi oplever, er blodforgiftning eller allergi, fordi man har brugt billig blæk ved tatoveringen, fortæller Jørgen Serup.

Ny kampagne

Sammen med Dansk Tatovør Laug har Miljøstyrelsen netop lanceret en ny kampagne med navnet "Thinkbeforeyouink" der skal være med til at advare mod at få lavet en hjemmetatovering.

- Vi anbefaler at man går til en autoriseret tatovør, der er mange risisci forbundet med en hjemmetatovering, siger AC-tekniker i Miljøstyrelsen, Christina Ihlemann.

Ligesom mange andre valgte Laila Uldbjerg Nielsen en hjemmetatovering fordi det var nemt.

- Det er jo tit det man hører, og at det er meget billigere, at få det lavet hos en amatør, men jeg har så lært, at forskellen er meget lille, siger Laila Uldbjerg Nielsen.

Og det er nemt selv at komme igang med at tatovere - en hurtig søgning på nettet giver flere muligheder for at købe hjemmetatovør sæt til under 1000 kroner.

Dorthe Romain så gerne, at der blev gjort noget, så det blev sværere at få lavet hjemmetatoveringer.

- De sidder og leger med folks helbred, du stikker noget under huden. Det burde der være noget mere kontrol med, siger Dorthe Romain.

Cirka hver femte dansker mellem 15 og 35 år har en tatovering.

Se her et længere indslag om problematikken omkring hjemmetatoveringer:

3:28
Alt for mange får problemer med tatoveringer lavet af en amatør. Tatovør og miljøstyrelsen opfordrer folk til at tænke sig om.