HJEMLØS: Herning vil hjælpe hjemløse med skæve boliger

I Herning Kommune vil politikere hjælpe de hjemløse med at få bolig. Det vil de gøre med inspiration fra Viborg Kommune, hvor man har 'skæve boliger'.

- Der er et lækkert badeværelse, siger Bente Sørensen, der viser kærestens lejlighed frem. 

Kæresten Carsten bor i en af de såkaldte 'skæve boliger' i Viborg og har gjort det i fem år. De skæve boliger er et koncept, som Viborg startede for flere år siden, der skulle hjælpe især misbrugere og psykisk syge, der ellers risikerede hjemløshed. 

Kommunen blander sig ikke i, hvordan man behandler boligen, om der er ryddet op eller hvad man laver derinde. Det eneste, kommunen går op i, er, at man betaler sin husleje. 

- Kommunen blander sig kun, hvis man ikke betaler sin husleje, siger Bente Sørensen. 

Herning vil forbedre hjemløses vilkår

I sidste uge havde vi et tema på TVMIDTVEST.DK om hjemløse i Herning, hvor vi berettede om de vilkår, som de hjemløse har. De vilkår vil flere politikere i Herning Kommune gøre noget ved. 

- Jeg græmmes ved at bo i en kommune, hvor vi gør så lidt for vores hjemløse, på samme måde som vi gør for vores handicappede. Det kan vi godt gøre meget bedre, siger Socialdemokraternes borgmesterkandidat, Tommy Tønning. 

Hos SF ser man direkte på Viborgs model med de skæve boliger, og ser den som en del af den samlede løsning. 

- Det handler om at have et sted med tag over hovedet. Samtidig tror jeg også, at det er vigtigt, at man har noget hjælp og noget støtte - et menneske, man kan snakke med, når tingene bliver svære, siger medlem af socialudvalget for SF, Peter Villadsen. 

Borgmesteren i Herning Kommune, Lars Krarup fra Venstre, gør opmærksom på, at der allerede er vedtaget en samlet plan for hjemløse. 

- I forhold til skæve eksistenser vil vi gerne lave noget, der giver mere værdighed. Med et boligsocialt tiltag vil vi gerne kunne give dem nogle måder at komme tilbage på sporet i livet på, siger Lars Krarup. 

Herning Kommune samarbejder med Blå Kors om en løsning med hjemløseboliger.