Hjælpepakke på vej mod vest

Regeringen præsenterer i dag en vækstpakke til 29 udvalgte kommuner - mange af dem vestjyske.

Folketinget.jpg

Mere frie tøjler til at bygge boliger og store butikker, og mere støtte til iværksætteri. Det er hovedpunkterne i Lars Løkkes plan for at genvinde vestjydernes støtte.

Planen fremlægges i dag efter et regeringsseminar og ifølge Morgenavisen Jyllandsposten er en mere liberal planlov hovednummeret i den hjælpepakke, regeringen har døbt "Danmark i balance".

Der lægges blandt andet op til at:

- der fremover kan bygges store udvalgsvarebutikker i byer med over 3.000 indbyggere.- der bliver flere muigheder for at udvide erhvervsvirksomheder i fx. nedlagte landbrugsbygninger.- der kan bygges i kystnærhedszonen på 3. km fra kysten. Strandzonen på 300 m bevares.- der etableres en afdeling af Vækstfonden i Vestdanmark, den får 150 mio. kr. til investering i innovation.- der skal være bedre mulighed for uddannelse i yderområderne.- infrastrukturen skal forbedres.- der skal laves en samlet analyse over hvordan detailhandlen i mindre butikker kan styrkes.- akutberedskabet i yderområderne skal styrkes.

Møder kritik

Men allerede før hjælpepakken er præsenteret møder den skarp kritik. Kristendemokraterne mener ikke, regeringen har forstået bekymringen i landdistrikterne:

- Først større skilte i gårdbutikkerne, knallertkørekort til de 15-årige og nu større butikker i udkanterne. Regeringens forslag illustrerer, at man fortsat ikke har hørt efter, hvad bekymringen i landdistrikterne går ud på, siger Per Ørum Jørgensen, Kristendomkraterne.

Han efterlyser konkrete planer om en motorvej mellem Herning og Holstebro, beslutningsforslag om, at borgerne maksimalt må have en halv time til et sygehus og en styrkning af landsbyskolerne, samt fri- og efterskoler.

- Vi er glade for alle gode gaver, men regeringen tager ikke fat på de konkrete problemstillinger, vi er optaget af, siger Per Ørum Jørgensen.