Historisk gode tider for landsdelens banker

Det går historisk godt for mange af landsdelens pengeinstitutter. Regionens banker fremlægger lige nu det ene rekordregnskab efter det andet.

4:11
Sparekassen Thy fik et historisk overskud på 124 millioner kroner i 2016. Bankdirektøren svarer på hvorfor.

Den seneste tid har mange af landdelens banker præsenteret deres regnskaber for 2016. Og for flere af dem er der tale om historisk store overskud. 

Ringkjøbing Landbobank kom for eksempel ud af 2016 med et overskud før skat på 661 millioner kroner, og Skjern Bank kan glæde sig over et overskud på 105 millioner. Ifølge Lars Krull, der er seniorrådgiver og finansekspert på Aalborg Universitet, er bankernes gode regnskaber et udtryk for lysere tider for samfundsøkonomien. 

- Først og fremmest skal vi glæde os over, at bankerne og sparekasserne har det godt igen. Det har de nu, fordi der er ved at komme gang i økonomien igen, siger han. 

De gode regnskaber er, ifølge eksperten, et udtryk for rettidig omhu fra bankernes side.

- Mange af de nedskrivninger, som bankerne tidligere har taget, har vist sig at være, lad os kalde det rigtig rettidig omhu og lidt for meget af det. Så vi ser en del af tidligere tiders nedskrivninger, der kommer baglæns, altså bliver indtægtsført igen, siger Lars Krull og uddyber:

- Vi har at gøre med nogle banker, som har god grund til at være optimistiske, noget af det, som man tidligere synes var for dårligt, kommer tilbage nu, og det er rigtig godt for os alle sammen, siger han.

 Thy-brand har ført til største overskud nogensinde

En af de banker, der virkelig har succes fortiden, er Sparekassen Thy. I regnskabsåret 2016 præsterede banken et overskud på 124 millioner kroner, det er det bedste i bankens 186 år lange historie. 

- Vi har fået rigtig mange nye kunder, og vores 50 000 eksisterende kunder aftager flere af de produkter, vi har i vores forretning, siger Ole Beith, der er direktør i Sparekassen Thy.

Ifølge direktøren har bankens navn og placering også hjulpet til den øjeblikkelige succes.

- Der er en bevægelse i det område, vi er en del af. Thy har ændret sig fra at være en del af en egn til nu også at være et brand. For kunderne har det at være en del af et lokalt pengeinstitut større tiltrækningskraft nu, siger han.

Og den lokale forankring gør en forskel, lyder vurderingen fra Lars Krull.

- De sidste år har vi set de store banker samle sig nogle få steder, hvor de har øget kompetencerne og lukket filialer andre steder. De lokale banker har haft en del medvind, ved at de store banker har trukket sig sammen til nogle steder, siger han.

Gode regnskaber for bankerne er godt for samfundet

De gode regnskaber i bankerne kommer ikke kun aktionærerne til gode, lyder vurderingen fra både Ole Beith og Lars Krull. 

- Først og fremmest kan vi med en god indtjening sikre, at vi bliver ved med at være i markedet. Og med en god økonomi har vi endnu større mulighed for at bakke op om lokale projekter, siger Ole Beith.

- Når det går for bankerne, så kommer det også til at gå godt for samfundet. Bankerne bliver mere risikovillige, og når de bliver det, så bliver der sat mere i gang og så bliver der skabt flere arbejdspladser, og det gør at vi får mere at købe for, siger Lars Krull.

Selvom alting lige nu ser lysegrønt ud for det midt- og vestjyske banker, så kan de stadig huske finanskrisen. Ole Beith vil ikke udelukke, at en lignende situation igen kan opstå i bankverdenen, derfor handler det om at handle ansvarligt i de gode perioder.

- Den finansielle sektor oplever gode og dårlige tider. Det bedste middel mod at blive en dramatisk del af de dårlige tider, det er at tjener nogle penge og få en stærk egenkapital, så man er i stand til at imødegå de tider, der er vanskelige, siger bankdirektøren.