Hesteherpes har ramt Bjerringbro

Et udbrud af den smitsomme hesteherpes har ramt Bjerringbro. Det får rideklubber til at lukke stalde for at holde sygdommen fra døren.

Hestene her er ikke smittet med herpes virussen. Men en hest i nærheden er netop blevet aflivet, fordi den var ramt.
Hestene her er ikke smittet med herpes virussen. Men en hest i nærheden er netop blevet aflivet, fordi den var ramt.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

Et udbrud af den dødelige sygdom hesteherpes, der startede på Fyn, har nu nået Midt- og Vestjylland. Siden har det spredt sig til tre heste i Jylland, og i sidste uge måtte en pige fra Bjerringbro lade sin hest aflive som følge af sygdommen. 

Udbruddet gør rideklubber nervøse for, at heste fra forskellige stalde smitter hinanden. Morsø Rideklub tager derfor konsekvensen og udskyder et stort ridestævne, hvor 200 heste var tilmeldt.

- Selvfølgelig er jeg da ærgerlig over det, og det var da også en hård beslutning at tage, siger Søren Bek, der er formand i klubben.

Heller ikke Gudenådalens Rideklub, der ligger få kilometer fra ejendommen, hvor den smittede hest befandt sig, tager nogen chancer.

- Da de så går ud med, at det er i Bjerringbro, så bliver vi selvfølgelig ekstra påpasselige, og det er også derfor, vi har lukket stalden. Det vil sige, at der er ingen adgang for uvedkommende udefra, eksterne undervisere eller besøgende i stalden, forklarer næstformand, Ulla Bartholin Bech.

Økonomiske tab

Sygdommen smitter primært via luftvejene, og kan forårsage blandt andet feber, luftvejslidelse og lammelser hos hestene. Den er ikke farlig for mennesker, men Ulla Bartholin Bech mener, at det er nødvendigt at klubberne tager deres forholdsregler for hestenes og pengepungens skyld.

- Indenfor de næste 14 dage skulle vi starte elevundervisning op, men det kan vi heller ikke gøre. Så på sigt har det også store økonomiske konsekvenser for os, siger hun. 

Også på Mors får sygdommen økonomiske konsekvenser. Rideklubben har udsat stævnet til slutningen af juni, og det kommer til at koste mellem 100.000 og 200.000, vurderer formanden. 

- Vi ser fremad nu til at tage imod rytterne til den tid. Dem, der kan, siger Søren Bek.

1:52