Herregård må pause drømmeprojekt

Ausumgaard må indtil videre droppe planerne om stort fødevarecenter. Pengene mangler.

Det er finansieringen, som har spændt ben for Kristian Lundgaard-Karlshøjs realisering af en stor drøm.
Det er finansieringen, som har spændt ben for Kristian Lundgaard-Karlshøjs realisering af en stor drøm.
Foto: Arkiv

Det skulle have været et vestjysk fyrtårn. Nu må herregården Ausumgaard mellem Holstebro og Struer sætte en stor drøm på pause.

Planen var at udnytte de store tomme stalde og i dem etablere et vestjysk center for udvikling og produktion af fødevarer.

Projektet ville kræve investeringer på ca. 60 mio. kroner. Heraf var Ausumgaards ejere, Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, klar til selv at skyde 20 procent af de 60 mio. kr. i drømmen.

- Den følelse, jeg står med, jamen det er jo sådan en lidt blandet følelse, for jeg ville jo rigtigt gerne, at det bare suste derudaf.  Vi har så heldigvis mange andre aktiviteter, så det er ikke for, at vi mangler noget at fylde dagen ud med overhovedet, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj til TV MIDTVEST.

Ærgelsen bliver ikke mindre af, at tests har påvist, at projektet vil fungere upåklageligt, når det er oppe at køre

Svært at finansiere

Det er finansieringen, som har spændt ben for realiseringen af drømmen. Det har simpelthen været for svært at finde investorer nok til projektet.

- De som lægger anlægsinvesteringen, de kan ikke få et stort afkast på 8 eller 10 procent. De penge der kommer ind, det er penge som skal have et afkast i forhold til, at de har bidraget til området, de har bidraget til uddannelse, de har bidraget til øget turisme, iværksætteri og den vej rundt.

- Det er det, der egentlig gør det til en rigtig udfordring at funde sådan et projekt her, særligt når det er et privat initiativ på privat grund, fortæller iværksætteren fra Ausumgaard.

Kristian Lundgaard-Karlshøj er dog overbevist om, at ideen holder og nok skal blive til noget i en eller anden form.

- Jeg har både haft minister og regionsrådsformand og alle mulige på besøg. Alle synes, det er fantastisk, og det er lige nøjagtigt sådan noget, vi har brug for. Både Innovationsfondens administrerende direktør og regionsrådsformand Bent Hansen siger, det er jo lige det her hul, der mangler – det her tredje sted, hvor man kan mødes i autentiske omgivelser osv. 

Kristian Lundgaard-Karlshøj ville udnytte de store tomme stalde og i dem etablere et vestjysk center for udvikling og produktion af fødevarer. 
Kristian Lundgaard-Karlshøj ville udnytte de store tomme stalde og i dem etablere et vestjysk center for udvikling og produktion af fødevarer. 
Foto: Arkiv

Andre må gerne tage over

Kristian Lundgaard-Karlshøj har ikke noget mod, at andre tager over for at løfte projektet. Han har dog et ønske:

- Hvis der er andre, som er dygtigere end os til at få noget kørt ud over rampen, så vil jeg utroligt gerne, at det er så tæt på os som overhovedet muligt fordi, at det vil gavne mig og alle dem omkring os rigtigt meget, men vi tror og håber stadig væk på, at det skal blive her, men det vigtigste er bare at det bliver, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Projektet har været undervejs i fire år, og i tre år har der været ansat en mand til at finpudse projektet ned til mindste detalje, så det står fuldstændigt klar til at realisere, når pengene er der.Projektleder Jes Damgaard Lund er nu opsagt med udgangen af juni. 

- Målet har været ædelt - det at øge aktiviteten i vores nærområde og få trukket et fyrtårn til Vestjylland. At det så ikke er lykkedes, det er pokkers også, men nogle gange, så synes jeg, hvis målet det er i orden, jamen så gør det ikke noget, at man prøver, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.  

TV MIDTVEST har tidligere vist dette indslag om projektet