Herning vil have Bestseller-tårn skåret i mindre stykker

Det kommende højhus i Brande er for højt ifølge Herning Kommune. De mener, at det 300 meter høje tårn generer naturen og skal deles op i lavere tårne.

Bestseller Tower vil blive det højeste tårn i Vesteuropa.
Bestseller Tower vil blive det højeste tårn i Vesteuropa.
Foto: Bestseller

Herning Kommune er netop kommet med sit høringssvar til Bestsellers planer om et 320 meter højt højhus i Brande. Kommunen har valgt ikke at nedlægge veto, men til gengæld mener de, at højhuset er til gene for naturen.

- Selve projektet har vi ikke noget imod, problemet er bare, at det får en stor synlighed og indflydelse på, hvordan man oplever de her områder. Det er et indgreb i vores uforstyrrede landskaber, siger Ulrik Hyldgaard (V), der er formand for Byplanudvalget i Herning Kommune.

I Herning Kommune skal 'større uforstyrrede landskaber' så vidt muligt være uden påvirkning visuelt og støjmæssigt. Det kan eksempelvise være fra tekniske anlæg, motorveje, feriecentre og større bysamfund, og de skal være minimum 100 kvadratkilometer store.

To områder i kommunen er udpeget som større uforstyrrede landskaber. Det ene er i den nordvestlige del af kommunen, hvor det går ind i Holstebro og Ringkøbing-Skjern Kommuner, mens det andet ligger i den sydlige del af kommunen og rækker ind i Ikast-Brande Kommune. Det er i det sydlige område, højhuset flere steder vil være synligt i horisonten og dermed forstyrre landskabet ifølge udvalgsformanden.

Visualisering af Bestseller-bydelen.
Visualisering af Bestseller-bydelen.
Foto: Ikast-Brande Kommunes Byråd

Et tårn skal blive til fire

Herning Kommune foreslår i stedet nabokommunen Ikast-Brande, at tårnet skal deles op i mindre bygninger, så det ikke rager op i landskabet. Helt konkret foreslår udvalgsformanden, at Bestseller Tower deles op i fire lavere tårne på 80 meter.

- Vi sætter ikke nogen kæp i hjulet. Vi kommer med et forslag, hvor vi synes, at man skal lave projektet ved at dele det op i mindre dele, siger Ulrik Hyldgaard.

Et forslag, som ikke kommer som nogen overraskelse for Henrik Engedahl, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune. 

- Det exceptionelle går lidt af det ved at skære det over i mindre stykker. Det, vi har sendt i hørring, er et meget højt byggeri. Vi synes, at det er en god ide, og at der så er nogen, der synes, det er højt, er ikke nogen overraskelse. Jeg tror ikke, at det kommer til at ændre noget, siger Henrik Engedahl.

Projektet er i høring frem til den 14. november, hvorefter politikerne i Ikast-Brande Kommune skal behandle dem.

Projektet omfatter et samlet byggeri på op til 250.000 kvadratmeter med højhuset på 320 meter samt et højhus på 75 meter og to på 50 meter.

2:44