Herning-svæveflyver til VM Down Under

Tre danske piloter svæver til VM Down Under. Én af dem er fra Herning.

Tre danskere vil i bogstaveligste forstand forsøge at svæve sig til VM-guld, når der afholdes VM i svæveflyvning i Australien fra d. 8.-21. januar 2017 i Benalla, Victoria, oplyser Dansk Svæveflyver Union i en pressemeddelelse.

De tre piloter som Dansk Svæveflyver Union (DSvU) har udtaget til at deltage i VM i svæveflyvning er  Jan W. Andersen, Nordsjællands Svæveflyveklub, Steen Elmgaard, Øst-Sjællands Flyveklub og Arne Boye-Møller, Herning Svæveflyveklub.

Otte gange dansk mester

Arne Boye-Møller, 51, blev dansk mester for 8. gang i år. Og det var i 18m klassen. Arne flyver i Herning Svæveflyveklub, som har base på Skinderholm Flyveplads ved Sunds.  Han har svævefløjet siden 1988, og konkurreret de sidste 24 år. Til VM flyver Arne i en Jonker JS1C i 18m klassen.

Det er i høj grad antallet af timer i luften, der afgør, om man kan være med blandt de bedste. Derfor er det heller ingen tilfældighed, at de tre VM-deltagere alle har mere end 2.000 timer i logbogen. Fælles for dem alle tre er desuden passionen for at svæve frit i luften og jagten på den næste termiske opadgående luftstrøm, der er altafgørende i ekstremsporten svæveflyvning.

Nemme at skille ad

Fra arkivet:56 fly kæmper om Danmarksmesterskabet. TV MIDTVEST interviews og reportager om svæveflyvning.

Svæveflyene sejles til Australien fra Holland.  Svævefly er nemme at skille ad, og hvert fly har sin egen lukkede transportvogn, som er særligt indrettet til det specifikke fly og som nemt trækkes af en almindelig bil. Transportvognene med fly blev kørt til Holland, hvor flyene så er pakket i containere, som tager søvejen til Australien.

Den altafgørende faktor for afholdelse af et verdensmesterskab er vejret. Svæveflyvning kan kun finde sted når vejret tillader det, og i den australske sommer findes der optimale muligheder for godt svæveflyvervejr.

Gode forhold

Benalla ligger i den nordøstlige del af Victoria, ca. 210 km nordøst for Melbourne, hvor terrænet giver gode muligheder for udvikling af de termiske opadgående luftstrømme.

I alt 105 piloter i 3 klasser konkurrerer om VM titlerne.