Millionsalg: Herning Kommune sælger sygehusgrund til entreprenørselskab

60 procent af den grund, hvor det nuværende sygehus i Herning ligger, er solgt for 113,9 millioner kroner.

herning_sygehus.jpg

Et helt nyt byomdannelsesprojekt i det centrale Herning, kaldet Herning+, bliver nu en realitet. Kommunen har valgt at sælge 60 procent af den såkaldte sygehusgrund til entreprenørselskabet KPC for 113,9 millioner kroner.

- Det her er måske den vigtigste beslutning for udviklingen af Herning by og dermed Herning Kommune i indeværende byrådsperiode, siger Hernings borgmester, Lars Krarup.

Baggrunden for salget er, at Region Midtjylland i løbet af 2020 flytter sine sygehusaktiviteter til det kommende supersygehus i Gødstrup. Dermed sættes en hel bydel, centralt i Herning, i spil.

Potentielle købere har skullet aflevere et gennemarbejdet bud på, hvordan de forestiller sig den nordligste del af det store område anvendt. 
En dommerkomité, med borgmester Lars Krarup i spidsen, har vurderet de indkomne tilbud og har anbefalet byrådet at sælge grunden til realisering af projektet fra KPC og Aarstiderne Arkitekter.

1:01
Se billederne af det kommende projekt, og hør koncerndirektør i KPC, Kurt Poulsen, fortælle om det.

Koncerndirektør i KPC, Kurt Poulsen, siger, at Herning+ er hjerteblod for virksomheden.

- Det er det største projekt i Herning i mands minde, og det falder ovenikøbet sammen med vores 40 års jubilæum i 2019. Projektet falder herudover helt i tråd med KPC’s strategi om at arbejde med store udviklingsprojekter over hele landet. En strategi, som startede i Herning allerede i 1980’erne, hvor KPC opkøbte det gamle mejeri Danalyst i Herning bymidte og omdannede det til boliger. I Herning er strategien siden videreført med blandt andet Dalgashusprojektet og DGI-området på Kousgårds Plads, siger Kurt Poulsen.

Det samlede projekt realiseres naturligvis ikke lige over natten. I første omgang skal de nuværende sygehusaktiviteter i området flyttes til Gødstrup. Det ventes at ske i løbet af 2020. Et år efter, at KPC har overtaget, har Herning Kommune forpligtet sig til at have en såkaldt byggeretsgivende lokalplan klar.

- Der er tale om en enestående mulighed for at byudvikle en central og historisk del af Herning, og vi ønsker, at området fremover også skal være attraktivt for tilflyttere. Vinderprojektet er spændende, gennemarbejdet og visionært, og det lever op til de krav og ønsker, vi havde forud for processen, siger borgmester Lars Krarup.

Nyt højhus bliver Hernings nye varetegn

I det nye projekt, Herning+, bliver der to gadeforløb centralt i det store område, som vil danne et stort plus. Det vil udgøre et centralt, nyt byrum for hele det nye kvarter. Samtidig henviser +’et til, at bydelen vil tilføre Herning noget helt nyt og attraktivt.

Vinderprojektet lægger op til at bygge et højhus tæt ved Plusset, altså midt i området. Højhuset skal, efter planen, være 55 meter højt og rumme 15 etager. Tårnet, som bliver Hernings nye vartegn, vil formentlig komme til at rumme ejerlejligheder. Det er samtidig tanken, at der i området tæt ved Plusset skal være café, lægehus og butik.

I den østlige del af det store område, som KPC nu køber, skal der bygges nye såkaldte townhouses – det er en slags ”parcelhuse i højden”. Samtidig vil en række af de bevaringsværdige bygninger fra det gamle sygehus blive nænsomt renoveret.

I den vestlige del af området skal der bygges en række karreer, som først og fremmest skal indeholde boliger. Her vil det også være muligt at etablere en dagligvarebutik.

I alt indeholder vinderprojektet godt 56.000 kvadratmeter byggeret. Tanken er, at området med tiden vil rumme cirka 600 boliger og knap 600 p-pladser.

- Arkitektonisk har vi taget udgangspunkt i de gamle, bevaringsværdige bygninger i området, hvis arkitektur og detaljerigdom vil komme til at danne basis for arkitekturen i de nye byggerier, siger Kurt Poulsen.

Seks måneder senere forpligter KPC sig til at være i gang med nedrivninger og retableringer.
Intentionen er, at alle byggerier skal søges realiseret i løbet af otte år fra hospitalet er flyttet til Gødstrup. Det første arbejde starter omkring Plusset, altså centralt i området.

KPC og Herning Kommune lægger op til, at borgerne løbende inddrages i detail-planlægningen og videreudviklingen af det kæmpestore projekt.

- Det er klart, at med så mange kvadratmeter i spil et så centralt sted i Herning, er det vigtigt, hvilke tanker borgerne gør sig. Vi har nu valgt et vinderprojekt – men der vil jo løbende skulle udvikles og tilpasses en række ting, siger Lars Krarup.

1:52