Herning Kommune fjerner centralt materiale

Herning Kommune har stik imod reglerne undladt at journalisere centralt dokument i ejendomssag.

Herning Kommune har fjernet centralt materiale fra en sag om salg af en attraktiv grund på torvet i Herning - en grund, der i første omgang blev vurderet til omkring 2,5 mio. kr., men som blev solgt for det halve til en lokal erhvervsmand. Det skriver Jyllands-Posten.

Ejendomsmægleren, der havde lavet den første vurdering, blev erklæret inhabil, forklarer Hernings Venstre-borgmester, Lars Krarup, i dag.

Der er ingen dokumenter journaliseret omkring beslutningen om at erklære ejendomsmægleren inhabil, og mægleren selv fik aldrig besked om, at han var dømt ude på grund af inhabilitet.

Han fik derimod betaling for den vurdering, som han lavede og afleverede til kommunen. En vurdering, der i dag er fjernet fra sagen.

Den manglende journalisering er i strid med reglerne, fastslår bl.a. forvaltningsretseksperterne Michael Gøtze, Københavns Universitet, og Sten Bønsing, Aalborg Universitet.

Journalisering skal sikre, at man kan se, hvad der er sket i en sag, og man kan typisk ikke få aktindsigt, hvis en myndighed ikke har journaliseret, forklarer professor Michael Gøtze.

- Dermed undermineres pressens mulighed for at kontrollere myndighedernes adfærd, siger han til Jyllands-Posten..

Borgmester Lars Krarup erkender, at kommunen har begået en fejl ved ikke at journalisere.

I en anden ejendomssag fra Herning er der heller ikke sket journalisering. Efter et møde med KPC Byg og Lars Krarup skrev planchef Marius Reese den 3. december 2014 i en mail, at "Projektet er IKKE journaliseret efter aftale med KPC og Borgmesteren."

Lars Krarup afviser i dag, at han har givet besked om, at sagen ikke skulle journaliseres. Og planchef Marius Reese skriver i en mail, at han har formuleret sig forkert, da det var KPC og ikke borgmesteren, som ikke ønskede at få oprettet en sag i kommunen, da der ikke skulle arbejdes videre med den - og det er normal praksis. En praksis, som ifølge Lars Krarup er efter reglerne.

- Det kan diskuteres, om kommunens praksis overholder reglerne om journalisering. Kommunen trækker efter min vurdering argumentet om, at noget er en skitse og derfor generelt ikke skal journaliseres, ret langt, siger professor Michael Gøtze til Jyllands-Posten.