Herning indfører gratis prævention til unge

Ny forsøgsordning i Herning Kommune betyder gratis prævention til unge under 25 i håbet om at nedbringe antallet af aborter og kønssygdomme.

Piller21082015_0.jpg

Hvis man er er under 25 år og bor, studerer eller arbejder i Herning, så vil man fremover kunne få gratis prævention.

Kommunens Forebyggelsesudvalg har netop sagt god for et to-årigt forsøg med gratis prævention af alle typer, i håbet om, at det kan begrænse antallet af unge, der får kønssygdomme eller får foretaget en abort.

Det bliver den anonyme unge-rådgivning UngMod 24-7 i Smedegade i Herning, der står for den praktiske del af forsøgsordningen. Her kan unge i forvejen få råd om alle slags problemer, herunder sex og prævention, og det giver mulighed for, at de unge, der opsøger gratis prævention, samtidig kan få råd og vejledning fra de professionelle rådgivere på stedet, eksempelvis en socialrådgiver, psykolog eller sexolog.

- Med tilbuddet om gratis prævention udvider vi nu paletten i vores unge-rådgivning. Vi vil gerne nå flest mulige unge mennesker, og tilbyde dem at tage den svære samtale, de måske ikke kan tage med andre. Ungdomsårene er en kritisk tid for ens livsvilkår, og der er det vigtigt, at vi er klar med støtte og rådgivning, siger Karlo Brondbjerg, formand for Forebyggelsesudvalget i Herning Kommune.

Forsøget sættes i værk på baggrund af gode erfaringer i Halsnæs Kommune, der har kørt et forsøg med gratis prævention i et år. Erfaringerne fra Halsnæs viser, at de unge, der henvender sig for at få gratis prævention, ofte er unge, der kæmper med forskellige sociale problemer. Det er samtidig en gruppe, der sjældent prioriterer prævention, når der skal lægges budgetter.

Med tilbuddet om gratis prævention forventer Herning Kommune, at der vil være færre unge kvinder, der får foretaget en abort.

Samtidig satte antallet af klamydia-tilfælde i Danmark ny rekord i 2014, hvor mere end 30.000 fik konstateret sygdommen, og det er håbet, at man lokalt kan nedbringe både antallet af klamydia- tilfælde og mindske udbredelsen af andre kønssygdomme.

Der er afsat 150.00 kroner per år til forsøget, og det rækker til at omkring 250 unge kan få hjælp til at vælge den rigtige gratis prævention.