Herning-fond får kritik: Har brugt millioner på at renovere fredet område

Johs. Poulsen (R) afviser, at have Midtjydsk Skole- og Kulturfond har brudt loven ved at renovere et fredet areal i Skulpturparken i Herning.

Johs. Poulsen (R) står i spidsen for Midtjydsk Skole- og Kulturfond, som igangsatte renoveringsarbejdet tilbage i 2016. Foto: TV MIDTVEST

Der skal intet mindre end 70 sider til at dokumentere sagen om Skulpturparken i Birk i Herning.

En sag, der handler om kritik af Midtjydsk Skole- og Kulturfond, som i foråret 2016 satte et renoveringsprojekt i gang til fem millioner kroner uden at ansøge Slots- og Kulturstyrelsen om tilladelse.

Jeg synes, det er en lille smule grotesk. En række folk som virkelig har hjertet med i Birk-området laver det her stykke arbejde, skaffer pengene til det og sørger for, at parken lever op til det, den var tænkt som i sin tid.

Johs. Poulsen

Fonden, med Johs. Poulsen (R) i spidsen, bliver nu beskyldt for at se stort på fredningsloven og for at have udført ulovligt arbejde.

- Vi ansøgte ikke, fordi vi hyrede en bedste rådgiver i Danmark på området, en landskabsarkitekt, og han meddelte os, at det ikke var nødvendigt at ansøge, og derfor gik vi i gang, forklarer Johs. Poulsen.

Styrelse ville ikke give tilladelsen

Jyllands-Posten har søgt aktindsigt i forløbet og kan nu fortælle, at den midtjyske fond blandt andet får kritik for at fortsætte arbejdet, selvom styrelsen ikke mente, man ville kunne give tilladelsen til projektet.

Hvorfor stoppede I ikke, da I fik at vide, at jeres ansøgning ville blive afvist?

- Det gjorde vi også. Men Herning Kommune anmodede os om at fjerne nogle jordbunker, der ligger i området, så der kunne komme en almindelig tilgængelighed. Så det er egentlig bare for at sikre, at der ikke er nogen, der kommer til skade blandt dem, der måske tager ud og ser, hvad der foregår.

- Det er det eneste, der er lavet efterfølgende, siger Johs. Poulsen.

- Det er en lille smule grotesk

I februar 2017 - altså omkring et år efter at renoveringsarbejdet begyndte - fik fonden så et endeligt afslag.

På dette tidspunkt var renoveringsarbejdet dog stort set allerede færdig.

-  Jeg synes, det er en lille smule grotesk. En række folk som virkelig har hjertet med i Birk-området laver det her stykke arbejde, skaffer pengene til det og sørger for, at parken lever op til det, den var tænkt som i sin tid, lyder det fra Johs. Poulsen.

Fonden klagede over afgørelsen, og siden er sagen trukket i langdrag. Nu vil ministeren tage stilling til skulpturparkens fremtid efter sommerferien.

- Jeg håber, vi får godkendt det, der er blevet lavet. For det her er en meget, meget fin opdatering af den her skulpturpark, der betyder, at folk kan bruge den i fremtiden.

Vil lægge sag an, hvis det kommer dertil

Skulle sagen ende med endnu et afslag, vil Johs. Poulsen, og resten af bestyrelsen bag Midtjydsk Skole- og Kulturfond, ikke opgive kampen.

- Man kan anlægge sag ved domstolene og få fortolket, hvem der har ret. Eller man kan søge om, at området ikke længere skal være fredet. En af de to scenarier er en mulighed, og det kan også være, der er et tredje scenarie, siger han.

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra Slots- og Kulturstyrelsen, men styrelsen vil ikke kommentere på en sag, der ikke er afgjort endnu.

03:19

En fond med base i Herning og med Johs. Poulsen i spidsen bliver nu beskyldt for at blæse på fredningsloven og for at have udført ulovligt arbejde

Luk video