Herning får teltlejr og Ikast-Brande udrejsecenter

Integrationsminister Inger Støjberg fastslår nu, at der oprettes en teltlejr i Herning og et udrejsecenter på Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune.

Kærshovedgaard bliver omdannet til udrejsecenter fra uge 2.

Den kommende teltlejr i Herning oprettes efter samme model som lejren i Thisted, men hvor lejren i Thisted kun er til enlige mænd, er det planen, at der i tilknytning til den nye lejr skal opsættes barakker, hvor familier skal indkvarteres, oplyser ministeriet. Der vil blive plads til ca. 400 personer. 

Beredskabsstyrelsen vil stå for den tekniske drift af teltlejren samt bespisning. Indkvarteringsoperatøren bliver Vesthimmerlands Kommune, og de vil stå for de øvrige ydelser samt den generelle koordination af driften af centret.

Foruden Herning oprettes der også to teltlejre i Næstved og en i Haderslev. 

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger om oprettelsen af det nye udrejsecenter og fire nye teltlejre efter årsskiftet:    

- Jeg mener, at vi har fundet en god løsning på et presserende behov. De personer, som ikke har ret til asyl, skal under sikrede forhold placeres i et udrejsecenter, hvorfra de hurtigst muligt skal sendes ud af landet.

- Behovet for pladser er steget i takt med antallet af asylansøgere, og nu kan vi i både Øst- og Vestdanmark sikre en smidig og effektiv behandling, siger Inger Støjberg (V). 

Borgmestre: Dårlig nyhed

Borgmester i Herning Kommune, Lars Krarup (V), er ikke begejstret for nyheden om den kommende teltlejr:

- Den havde vi helst været foruden, men så længe at EU ikke har styr på de ydre grænser, og flygtninge og asylansøgere strømmer til, så er der jo også en opgave i Danmark, og de skal jo placeres et eller andet sted. I bund og grund er jeg enig i, at beredskabscentrene, som der er fem af i landet, hvoraf den ene er i Herning, er det rigtige sted at placere dem. Det er jeg jo dybest set enig med ministeren i, siger Lars Krarup. 

Heller ikke borgmesterkollegaen Carsten Kissmeyer i Ikast-Brande Kommune er glad for meldingen.

- Jeg kan roligt sige, at det ikke er noget, vi selv har bedt om. Det er ikke noget, vi har været involveret i, og min første tanke er selvfølgelig, at det skal berøre borgerne i kommunen mindst muligt, fastslår han. 

Det kommende udrejsecenter i Ikast-Brande Kommune bliver i det nuværende åbne fængsel Kærshovedgård som lukkes ned. Der vil blive bygget yderligere barakker, så der er plads til omkring 600 personer. Det nye udrejsecenter skal drives af Kriminalforsorgen. Det bliver henvendt til personer, der har fået endeligt afslag på asyl, samt gruppen af udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold, hvoraf en del har meldepligt.

Der vil blive etableret en række sikkerhedsforanstaltninger for eksempel opsætning af hegn, sektionering og elektronisk adgangskontrol, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse. 

- Samtidig er det min intention, at gruppen af udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold vil kunne mærke, at de fra regeringens side er uønskede i Danmark, siger Integrationsministeren i pressemeddelelsen. 

I alt vil de nye teltlejre kunne rumme 1200 personer. Det er planen, at både teltlejre og udrejsecenter skal være i drift fra uge 2.