Her skal forældre arbejde frivilligt - eller betale

Stor mangel på frivillige har fået Silkeborg Skøjteløberforening til at indføre et pointsystem. Det skal få forældre til at deltage i det frivillige arbejde.

KatjaPeen
Foto: Jesper Thomsen, TV MIDTVEST

Skøjter skal slibes, boksen bemandes, kampplaner korrigeres og isen gøres klar. Der er nok at tage fat på i Silkeborg Skøjteløberforening.

Men selvom opgaverne er mange, så er hænderne få. Ishockeyklubben kæmper en stadig hårdere kamp for at finde frivillige.

- I den yderste konsekvens kan det jo betyde, at vi er nødt til at lukke vores klub. Der er en masse opgaver, der skal løses for at få vores klub til fungere, og når vi er så få hænder, så kører folk trætte, siger Katja Peen, som er formand for Silkeborg Skøjteløberforening.

Nu har klubben taget konsekvensen af den store mangel på ekstra hænder og indført et pointsystem, der skal få forældrene i klubben til at deltage i det frivillige arbejde.

- Det er jo lidt imod den tankegang, der ligger bag hele foreningen. Men vi har prøvet at spørge, om folk vil hjælpe, men det har ikke hjulpet, og vi kan ikke blive ved med ikke at have hænder nok, siger formand Katja Peen.

Hver sæson skal klubbens spillere optjene et antal point ved at hjælpe med opgaver i klubben, og hvis ikke det sker, er prisen 100 kroner pr. point, man ikke har optjent.

0:58
Sådan fungerer pointsystemet i Silkeborg Skøjteløberforening.

Forældre har for travlt

Klargøring af is giver fire point, hjælp til events giver to, en holdledertjans udløser 16 og en bestyrelsespost i skøjteforening giver ligeledes 16 point på frivilligkontoen.

Selvom det er børnenes navne, der står på pointlisterne, så er det først og fremmest forældrene, pointsystemet er tiltænkt. Det er nemlig ofte dem, det kniber med at aktivere i foreningen.

- Meget af det, vi hører, er, ”vi har ikke tid”, ”vi har andre ting, vi skal lave”, siger formand for skøjteløberforeningen, Katja Peen.

Ifølge en forsker er kampen om de frivillige arbejde da også spidset til de senere år.

- Aldrig har der været så mange foreninger som i dag. Det betyder, at der er mange, der kæmper om børn og voksnes interesser og den tid, som de vil lægge i foreningen, siger Bjarne Ibsen, som forsker i frivillighed ved Syddansk Universitet.

Ifølge Bjarne Ibsen kræver det derfor, at foreningerne i højere grad end tidligere målretter og styrker indsatsen for at få flere frivillige kræfter til at løfte i foreningerne.

0:32
Har Silkeborg Skøjteløberforening gjort nok for at få flere frivillige i foreningen?

Ikke kun et problem i Silkeborg

Det er ikke kun Silkeborg Skøjteløberforening, der har problemer med at skaffe folk til kørsel, trænertjanser og andre frivillige opgaver.

I Kibæk Gymnastikforening har de netop taget hul på en ny sæson, og mens børnene hopper inde i hallen, har formand Erik Poulsen travlt med at værge frivillige blandt forældrene udenfor.

- Kibæk IF er en stor forening. I idrætsafdelingen har vi 60-65 frivillige, men jeg har oplevet i år, at det har været sværere at trække frivillige til holdene end tidligere. I øjeblikket mangler jeg fem eller seks voksne gymnastiktrænere på vores hold, siger Erik Poulsen, som de seneste 12 år har været en del af Kibæk gymnastikforening.

Pointsystemet i Silkeborg Skøjteløberforening har kørt i en lille måneds tid, men allerede nu oplever klubben en større interesse blandt forældre for at løse opgaver i klubben.
Alligevel så håber formand Katja Peen, at der i fremtiden bliver flere frivillige og færre point i skøjteforeningen.

- Jeg håber på, at vi får flere hænder i spil i klubben, så vi på et tidspunkt kan sige, at det ikke er nødvendigt med pointsystem, for det vil jeg allerhelst ikke have, siger hun.

Indblik Søndag handler i denne uge om manglen på frivillige i de midt- og vestjyske foreninger. Du se hele programmet her: 

9:07
Indblik Søndag om manglen på frivillige