Her knokler de for at holde deres by pæn

’Hvad du ikke kan få, må du yde selv’, siger 18 mænd, der arbejder hårdt for deres by.

De frivillige slår græs, fejer blade og meget mere.
De frivillige slår græs, fejer blade og meget mere.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Må græsset blive 18 centimeter højt rundt om borde og bænke ved en idyllisk fiske-sø? Nej, det dur altså ikke.

Sådan tænkte en flok mænd i Ulfborg.

Nu klipper de græsset selv, og de sørger også for, at sandkassen i anlægget er fri for ukrudt, og stierne er rene og pæne. Men her stopper det ikke.

De holder også fortovene rene uden for de butiksbygninger, der står tomme i byen, reparerer borde, bænke og flagstænger i det offentlige rum, og står for opsætningen af juleudsmykning.

De frivillige ildsjæle kalder sig for ’Hakkedrenge’, og de hakker i det hvert 14. dag i deres synlige gule veste.  De vil gerne have en pæn by, der kan tiltrække både turister og nye beboere.

- Når man slutter med sine 37 timer på arbejdsmarkedet, så finder man ud af, at der er 37 timer, som man skal udfylde, hvor der intet er. Og det kan lige så godt være med frivilligt arbejde, forklarer Svend Elkjær.

Aftale med kommunen

Mændene arbejder ud fra mottoet ’hvad du ikke kan få, må du yde selv’.

- Ulfborg har været en centerby i den tidligere Ulfborg-Vemb Kommune. Og vi kan nemt mærke forskellen, nu vi ikke er det mere og er en del af Holstebro Kommune. Hvis vi vil have gjort noget, er vi nødt til at gøre det selv. Det må vi leve med, siger Kaj Kirk, der er tovholder på projekt ”Hakkedrenge”.

De har lavet en aftale med Holstebro Kommune om, hvilke opgaver, de påtager sig, og har også fået 20.000 kroner til indkøb af redskaber.

De 18 hakkedrenge er alle plus 60, og den ældste 83 år. De får ikke en krone for deres arbejdsindsats, men til gengæld har de opbygget et rigtigt godt sammenhold, og på arbejdsdagene er der er altid goddag-kaffe og en farvel-øl.

4:14
Kom med på en arbejdsdag lige her.