De har droppet medicinen: Her giver de kram i stedet for

Rigtig mange demente får antipsykotisk medicin. På et bosted på Mors, har de skiftet det meste af medicinen ud med mere omsorg.

inger_marie.jpg
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

På plejehjemmet Kærvang i Nykøbing på Mors har de henover de seneste femten år forsøgt at skære ned på medicinforbruget til de demente. Hver femte demente modtager antipsykotisk medicin, og det er der slet ingen grund til.

- Som plejepersonale er vi jo uddannet meget til, at når folk har det skidt fysisk eller psykisk, så er det medicin der skal til. Og vi troede, det var vejen frem, de første ti år jeg var her, men det var det jo ikke, siger Inger Marie Andersen, bostedsleder på Kærvang i Nykøbing.

Sundhedsstyrelsen er enige med Kærvang. Den har netop har opdateret sine retningslinjer på området, og anbefaler at flere gør præcis som plejehjemmet på Mors.

- Et af vores fokusområder har været at kigge på behandling med antipsykotiske lægemidler, og det, vi konkret har forholdt os til og givet anbefalinger omkring, det er de brugere, der er i langvarig behandling med antipsykotisk medicin. Her kommer vi nu med en anbefaling om, at man bør trappe ud af den her behandling, da vi ikke mener, der er dokumentation for en gavnlig effekt af de her lægemidler, der opvejer de uhensigtsmæssige bivirkninger, der er set ved den her behandling, siger Simon Tarp, specialkonsulent og farmaceut i Sundhedsstyrelsen.

Sygepleje på en helt ny måde

Det er et mål i den nationale demenshandlingsplan 2025, som blev vedtaget i december 2016, at antallet af demente på antipsykotisk medicin på landsplan skal halveres fra hver femte til hver tiende. Sidste år faldt det fra 20 til 19 procent, så det går langsomt fremad. Men det har ikke været let at omstille sig, siger Inger Marie Andersen fra plejehjemmet Kærvang.

- Vi måtte aflære, den lærdom vi var vant til. Siden vi begyndte på det her, har vi tænkt meget på, at hver eneste beboer der flytter ind på Kærvang, ligesom har en lektie med til os om, at vi skal lære noget af hvert eneste menneske, siger hun.

Plejehjemmet er en specialinstitution for svært demente. De har igennem de seneste femten år forsøgt at afvænne 100 demente beboere fra antipsykotisk medicin, og kun én gang er forsøget ikke lykkedes.

- De får større ordforråd, friere bevægelighed – en mand, der før kun kunne spise med en ske, begyndte at spise med kniv og gaffel. Så der er meget, de vinder ved det, siger Inger Marie Andersen.

Hun har nu fået et helt nyt syn på medicinering.

- Jeg tænker, det er vigtigt at have den respekt med, at når mennesker med demens mister besindelsen, så er det fordi, der er noget der er for svært for dem, og så må vi finde ud af at begrænse det for dem, så det ikke bliver det, siger Inger Marie Andersen.