Her er robotter til enhver lejlighed

​HI Messen i Herning er blevet et af Nordens førende steder for robotteknologi og nørderi.

Ham har kan måske blive den du møder, når du i fremtiden går ind i en butik eller et klasselokale.
Ham har kan måske blive den du møder, når du i fremtiden går ind i en butik eller et klasselokale.
Foto: Anders Davidsen

Robotterne kommer, og om lidt er de måske endda klogere end os.

Vi er forhåbentligt stadig et stykke fra de verdener, man ser i science fiction-film, men hvis man kigger forbi HI Messen i Herning, så er der robotter nok at se. Og de kan mange forskellige ting.

- Det nye er, at de begynder at komme ind i retail og uddannelse, hvor man ikke tidligere har set robotter, fortæller direktør ved firmaet Melvin, Lasse Thomsen, der har arbejdet med robotter i 30 år.

Et eksempel er robotten, der lige nu kan danse, men i fremtiden kan hjælpe skoleelever med at lære tysk grammatik.

Var det noget med en fadøl?
Var det noget med en fadøl?
Foto: Anders Davidsen

Erstatter ikke mennesker

Men skal skolelæren så frygte for at miste sit arbejde? En af dem der har haft robotter – her industrirobotter – i flere år er Dorte Martinsen fra BM Silo i Tvis.

- Robotterne erstatter ikke mennesker. Mennesker er stadig klogere og hurtigere, men de kan tage noget af det tunge slæb, fortæller hun.

Det er dog ikke de stærke robotter, som Lasse Thomsen har taget med på messen i dag. Alligevel forventer han, at vi kommer til at møde dem mange steder fremover.

- I bankverden, i supermarkedet, i underholdning. Alle vil gerne høre om, hvilke muligheder de har med robotterne, siger han.

Her ses Lasse Thomsen omgivet af sine robotter.
Her ses Lasse Thomsen omgivet af sine robotter.
Foto: Anders Davidsen

Kommer kun flere

Søren Peter Johansen er faglig leder for robotteknologi på Teknisk Institut. Han forventer også, at vi kommer til at se flere og flere af de hjælpsomme robotter.

- Jeg tror, vi kommer til at se det vokse rigtigt meget i fremtiden. Jeg vil tro, at det kommer til få indtog overalt. Jeg forudser, at når jeg bliver gammel, så bliver jeg båret op ad trappen af en robot, forklarer han.

HI Messen og robotterne kører i Messecenter Herning frem til torsdag.

2:00