Her er detaljen, der kan redde dit liv i trafikken

Mange kommer hvert år til skade, når de holder stille for at dreje til venstre og så bliver påkørt bagfra. Et lille trick kan forhindre det

Husk at pege hjulene ligeud, når du holder stille i trafikken, for at dreje til venstre, forklarer Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi.
Husk at pege hjulene ligeud, når du holder stille i trafikken, for at dreje til venstre, forklarer Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Mange midt- og vestjyder kommer hvert år til skade, når de holder stille for at dreje til venstre og så bliver påkørt bagfra. Det får nu politiet til at komme med et råd, der kan redde liv. For når uheldet er ude, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan man holder.

I grunden er det meget simpelt. Hvis man holder stille for at dreje til venstre, SKAL hjulene pege ligeud.  Hvis uheldet så er ude og man bliver påkørt bagfra, vil bilen blive skubbet lige frem.

0:40
Henrik Glintborg viser, hvordan hjulene skal placeres.

- Det er en meget vigtig detalje, som kan redde manges liv, siger Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Havde ubevidst drejet hjulene

Peter Bak fra Skive er i dag altid opmærksom på at pege hjulene ligeud, når han holder stille for at dreje til venstre. En sen aften, hvor han og familien var på vej hjem fra Holstebro, gik det nemlig galt.

 
 
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

På Viborgvej uden for Skave skulle han dreje til venstre og holdt stille, for at vente på en modkørende.

- Jeg var klar til at skulle til venstre og skulle lige have den modkørende forbi. Og sådan rent ubevidst havde jeg smådrejet hjulene lidt, forklarer Peter Bak og fortsætter.

- Så siger det lige pludselig bang, og så bliver vi ramt rigelig hårdt bagfra og bliver så, idet det sker, skubbet over i en modkørende. Ham, vi holder og venter på, bliver vi faktisk skubbet over i.

Måtte kravle ud af sideruden

Familien slap uskadt men bilen blev totalskadet. 

 
 
Foto: Privatfoto

- Med det tryk, vi havde fået bagfra, kunne dørene ikke åbnes. Så det ender med, at vi ruller vinduet ned og kravler ud af sideruden, fortæller Peter Bak.

Havde Peter Bak derimod haft hjulene til at pege ligeud, var han, i stedet for at blive skubbet ind i den modkørende bil, blevet skubbet ligeud.

Det er nu nogle år siden, Peter Bak kørte galt. Men konklusionen har han aldrig glemt. 

- Det er den hårde måde at lære det på. Og bagefter tænker man over det, hver gang man skal dreje til venstre: at holde hjulparret lige ud.

Påkørsler bagfra er en af de mest almindelige årsager til trafikuheld .

I 2017 var der i midt- og vestjyllands politikreds 24 af den type uheld med personskade og 202 uden personskade.

2:46
Hvis man holder stlle og bliver påkørt bagfra, er det ikke ligegyldigt, hvordan forhjulene vender