Her er de fem farligste ting du kan gøre bag rattet

​Hvis du taler i telefon eller rækker ud efter tabte genstande, så stiger din risiko for at ende i et uheld kraftigt.

Hvis du ikke ser dig for, så er det lige så farligt som at have en pose over hovedet.
Hvis du ikke ser dig for, så er det lige så farligt som at have en pose over hovedet.
Foto: Rådet For Sikker Trafik

I denne uge går politiet på gaden for at fange de bilister, der ikke kan holde sig fra mobilen eller som på andre måder ikke kan finde ud af at holde øjnene på vejen.

Det er et stort problem, især her i landsdelen, der desværre har rekord for flest dødsulykker, der kan relateres til netop uopmærksomhed. Imellem 2010 og 2014 blev det til hele 50 dræbte i Midt- og Vestjyllands politikreds.

- Det farligste er, hvis man kigger væk fra vejen. Hvis man kigger væk fra trafikken, så kan man være så uheldig, at man ikke kan nå stoppe, hvis der kører en ud foran en eller en forankørende bremser. Det kan skabe alvorlige ulykker. Hvis man så også motorisk er fraværende og ikke har hænderne på rattet eller mentalt er et andet sted - for eksempel er ved at skrive en sms - så bliver det kun farligere, fortæller Lisbeth Sahl, der er seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik.

Dette er farligst

DTU lavede sidste år en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har fået lov til at bruge, der viste at mobilen var blandt de største syndere i trafikken. Den viste, at din risiko for at ende i et trafikuheld øges hele 12 gange, hvis du vælger at indtaste et nummer på en håndholdt mobil, mens du kører.

Hvis du vælger at læse eller skrive, for eksempel på en iPad, så stiger risikoen 10 gange, og hvis du rækker ud efter ting - for eksempel hvis der er blevet tabt noget på gulvet - så stiger risikoen for at ende i et uheld hele ni gange.

- Man skal holde ind til siden, hvis der sker noget, som man bliver nødt til at reagere på. Det er ikke noget, der er så vigtigt, at man ikke kan vente fem minutter, for der er intet, der er vigtigere, end at man kommer hjem igen. Drop mobilen, drop sociale medier og lad være med at lede efter de ting, som du taber, forklarer Lisbeth Sahl.

Så farligt er det, hvis man handler forkert.
Så farligt er det, hvis man handler forkert.
Foto: Rådet For Sikker Trafik

Samtidigt står Rådet for Sikker Trafik bag en undersøgelse der viser, at danskerne laver en masse andet bag rattet, end bare at køre bil.

Blandt andet indrømmer 59 procent, at de justerer radioen, mens de kører, og hele 33 procent at de spiser bag rattet. Begge dele ting, der gør, at ens risiko for at køre galt stiger.

Selvom det kan lyde som om, at man ingenting må, så understreger Lisbeth Dahl, så det er for en sikkerheds skyld.

- Selvfølgelig må man noget, men det handler om opmærksomhed. Du sætter dig ind i en maskine med en kæmpe motor, og det kan være farligt. Man skal have fokus på at køre den. Man skal forstå, at er en opgave at køre bil. Det er ikke noget man skal gøre, hvis man kører med venstre hånd. Man skal ikke lade sig distrahere.

Det laver danskerne bag rattet.
Det laver danskerne bag rattet.
Foto: Rådet For Sikker Trafik