Helt unge skoleelever i Ikast-Brande Kommune ryger hash

En kedelig tendens har bredt sig i Ikast-Brande kommune. De unge i kommunen bliver yngre og yngre, når de første gang prøver at ryge hash.

hash unge

En kedelig tendens har bredt sig i Ikast-Brande kommune. De unge i kommunen bliver yngre og yngre, når de første gang prøver at ryge hash.

- Vi oplever, at det bliver mere og mere udbredt ned i de yngre årgange på skolerne, siger Søs Philipsen, der er koordinator ved Center for Rusmiddelbehandling i Ikast Brande Kommune.

 

Det er drejer sig om unge, der fortsat går i folkeskole,  og det er ikke et ufarligt bekendtskab, de unge gør sig.

- Det har jo konsekvenser for de unge. For det første hvis de ryger hash, men også hvis også i sociale sammenhænge, hvis de har venner, der ryger hash, forklarer Søs Philipsen.

 

Tal fra Ikast-Brande kommune viser, at hver femte elev i kommunens 10. klasser har prøvet at ryge hash inden for det sidste år. Det samme har tre elever i 7. klasse. Det er en udvikling byens SSP-gruppe er meget opmærksom på.

- Det, der er bekymrende, er, at det er meget svært at få hånd omkring. Hash er meget nemt at få fat på i dag, og meget nemmere end det har været tidligere. Det, vi oplever, er, at der er de unge, der sælger til de unge, siger Bent Kristensen, der er formand for SSP Styregruppen i Ikast-Brande kommune.

 

Det er en tendens man også oplever på gågaden i Ikast.

- Jeg tror, jeg har fire fem venner, som jeg kan ringe til lige nu, og så kunne de være her inden for en time, lyder det fra Martin Andersen på 16 år.

 

Henrik Johansen, der er skolelærer i Ikast er heller ikke overrasket over, at det foregår.

-Der er ingen tvivl om, at der er nogle personer her i byen, hvor det har stået på i mange år, hvem det er, der er nok kommet andre til, men jeg kunne da godt udpege et hus eller to, siger han til TV MIDTVEST.

 

Står det til misbrugscentret er der nu brug for handling.

-Jeg tænker jo, at en er en for mange, når de er unge. Vi ved, at deres hjerner er mere udsatte for afhængighed og påvirkninger udefra, så jeg synes jo, at vi bør reagere, siger Søs Philipsen.

 

Ifølge EU's nye narkorapport har op mod hver sjette dansker i alderen 15-34 prøvet at ryge hash inden for det seneste halve år.