Helt nyt scenarie: Gigantisk højhus kan give brandvæsnet nye udfordringer

Det er ikke hver dag, at et hus på mere end 300 meter skal brandsikres.

Et højhus på 320 meter kommer til at stikke højt op i området.
Et højhus på 320 meter kommer til at stikke højt op i området.
Foto: Bestseller

Vesteuropas højeste højhus er efter alt at dømme på vej til Brande, efter at Bestseller har besluttet at opføre en 65 etager høj bygning lige uden for byen.

Det cirka 320 meter høje hus bliver dog en ny udfordring for beredskabsskabet i området, forklarer afdelingsleder i Forebyggelse og Beredskabsplanlægning i Brand & Redning MidtVest, Michael Jacobsen.

- Vi er lige nu ved at strikke en indsatstaktik sammen. Det kan jeg sige i forhold til bygningens størrelse er, at den risikoanalyse, der er lavet, siger, at det er sikkerheden i bygningen, der skal skabe den fornødne brandsikkerhed. Bygningen er godt sikret, forklarer han.

Han peger blandt andet på sikre trapperum, evakueringsmuligheder, sprinkleranlæg og brandsikrede materialer som en del af den plan.

Hjælp udefra

En brand i en så stor bygning ville være hidtil uset i Danmark, og derfor skal Brand & Redning MidtVest også se på, hvordan de sætter bemandingen sammen, så de kan være klar, hvis det værste skulle ske.

Til daglig er der nemlig kun seks mand klar til at rykke ud til brande i området.

- Vi kigger på, hvordan vi med vores beredskab i Midt- og Vestjylland kan lave en forsvarlig indsats, hvis der skulle opstå en brand. Selvom det er et stort hus, så vil det ligne en brand i ethvert traditionelt kontorbyggeri, fortæller han og uddyber:

- Vi forventer, at en indsatsleder og fem brandmænd vil kunne slukke det indledende, og så vil der selvfølgelig være lidt køretid fra de øvrige stationer, fortæller han.

2:20
 
6:38
Se et tidligere indslag fra 19. september om reaktioner fra politikere og borgere i området. Den dag gik høringsfasen i gang, efter Ikast-Brande Kommune havde godkendt Bestsellers plan om at opføre Vesteuropas højeste tårn ved byen.