Pihl om afføring på rastepladser: Det er helt galt

Rastepladserne flyder med affald og afføring. Ifølge Kristian Pihl Lorentzen skal toiletter og skraldespande genetableres.

Står det til Kristian Pihl Lorentzen (V), skal rastepladserne genetableres med toiletter og skraldespande.
Står det til Kristian Pihl Lorentzen (V), skal rastepladserne genetableres med toiletter og skraldespande.

Afføring, tomme pålægsbakker og glasflasker. Rastepladserne på landevejene flyder med skrald.

- Jeg er meget, meget utilfreds med den udvikling. Jeg har advaret kraftigt imod nedgraderingen af de her rastepladser. Fakta er jo, at der bliver mere og mere trafik på vejene generelt, lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen (V), der er transportordfører. 

I løbet af 2018 har Vejdirektoratet fjernet skraldespande, bordebænkesæt og toiletter på 134 ud af landets 279 rastepladser for at kunne opgradere nogle andre. Her i landsdelen gælder det 30.  

Palle Rasmussen er en af dem, der dagligt oplever skrald på rastepladserne.
Palle Rasmussen er en af dem, der dagligt oplever skrald på rastepladserne.
Foto: Trine Jensen, TV MIDTVEST arkiv

Afføring og toiletpapir ligger i kanterne

En af dem, der dagligt mærker fraværet af toiletter og skraldespande på rastepladserne, er lastbilchaufføren Palle Rasmussen.

- Der er en del mere svineri rundtomkring på rastepladserne. Mange steder er skraldespanden helt væk, og så smider folk tomme pålægsbakker, brødposer, flasker og dåser, siger han.

Men det er ikke kun dåser, flasker og madaffald, som bliver efterladt i naturen på rastepladserne, når folk ikke kan smide det i en skraldespand. De manglende toiletter på landevejene skaber også affald.

- Det der med afføring og toiletpapir, der ligger rundt i kanterne, det er også blevet værre, siden toiletterne er blevet fjernet, siger Palle Rasmussen.

Et par måneder efter beslutningen om at nedgradere nogle af landets rastepladser tog Kristian Pihl Lorentzen ud for at inspicere rastepladser i omkring Viborg.  

- Hvad værre er, når man går om bag buskene, så ligger der menneskelort, og det er noget værre svineri, som ikke hører hjemme i Danmark, lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen (V).

- Det er helt galt, at vi fjerner folks mulighed for at forrette deres nødtørft, så de sidder og laver stort bag buskadset på en rasteplads. Det er simpelthen noget svineri, som vi skal have rettet op.

Toiletbesøg skal times

De lange strækninger i Midt- og Vestjylland uden toiletter kan mærkes. Ifølge lanstbilchaufføren skal toiletbesøg derfor times.

- Det er en udfordring, hvis du skal fra Holstebro og så sydpå. Der skal du langt ned, inden du finder en rasteplads, hvor der er et toilet. Hvis du kører nordpå mod Thisted, så skal du faktisk helt til Thisted, inden der er et toilet, du kan komme på, siger Palle Rasmussen.

Derfor ønsker transportordføreren, at rastepladserne igen for etableret toiletter og skraldespande.

- Hvis det står til mig, så bliver de genetableret, for trafikken stiger. Derfor skal vi ikke have færre rastepladser med gode funktioner, vi skal have flere, siger Kristian Pihl Lorentzen (V).

1:00
Her kan du se et længere interview med Venstres transportordfører.