Helle standsede en serietyv: Det sker ikke så tit at jeg bliver vred

Superflot arbejde, siger politiet om guldsmed, der lavede en civil anholdelse af en tyv i Viborg.

Christian Toftemark fra lokalpolitiet i Viborg roser Helle Norups indsats.
Christian Toftemark fra lokalpolitiet i Viborg roser Helle Norups indsats.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Guldsmed Helle Norup reagerede resolut, da en 29-årig mand onsdag eftermiddag forsøgte at stjæle to ure til 86.000 kroner i hendes butik på Sankt Mathias Gade i Viborg.

Hun satte efter manden, da han løb ud af butikken, og så gik jagten ellers ned gennem byens gågade.

Undervejs fik hun hjælp af forbipasserende, og til sidst opgav tyven flugten, så Helle Norup kunne holde ham tilbage, indtil politiet nåede frem.

- Jeg var på ikke noget tidspunkt bekymret for, hvad han kunne finde på. Så nej, jeg var ikke bange, men jeg reagerede, fordi jeg var vred. Det sker ikke så tit, men der kom lige noget op i mig der, fortæller hun dagen derpå.

Det viste sig, at den 29-årige mand er en særdeles god bekendt af ordensmagten. Han blev onsdag fremstillet i et grundlovsforhør, hvor han blev sigtet for 10 forskellige forhold. Han erkendte de otte af sigtelserne og blev varetægtsfængslet i fire uger.

En vurdering fra gang til gang

Politiet har også masser af roser til Helle Norup.

- Jeg synes, at det var superflot arbejde, og vi er meget glade for at kunne anholde manden, siger efterforskningsleder Christian Toftemark fra lokalpolitiet i Viborg.

Han siger, at politiet generelt er meget afhængig af borgernes hjælp, men understreger også, at man skal være forsigtig ved civile anholdelser.

- Man skal fra gang til gang vurdere, hvad det er for en person, man står over for. Og hvis situationen esklarer, skal man trække sig.

- Generelt synes jeg, at folk langt de fleste gange er gode til at vurdere situationen. Hvis de er utrygge, skal de lade være. En gerningsmand vil også opfatte utryghed.

- I denne situation var Helle helt overbevist om, at hun gjorde det rigtige. Det smittede af, og tyven overgav sig. Det er supergodt, siger Christian Toftemark.

1:43
Helle Norup fortæller her om den civile anholdelse.