Haveulykke: 3-årig kørt over af minilæsser

En 3-årig pige blev søndag kørt over af en minilæsser. Ulykken skete i forbindelse med havearbejde. Pigen er uskadt, men politiet opfordrer havefolket til varsomhed med maskiner.

Havearbejde er ikke så ufarligt, som det umiddelbart kan lyde. En 3-årig pige måtte søndag en tur på skadestuen, efter hun var blevet kørt over af en minilæsser. Pigen slap uskadt fra ulykken. 

- Vi kan ikke umiddelbart se, at der er nogen overtrædelser fra nogen sider, siger Henning Præstegaard fra lokalpolitiet i Herning. 

En familie fra Snejbjerg vest for Herning var i weekenden ved at omlægge haven. Til arbejdet brugte familien  en såkaldt minilæsser. En maskine, der i statur minder om en gaffeltruck, men, med en skovl foran i stedet.  

Ifølge politirapporten skulle den 3-åriges far på et tidspunkt skifte skovl på minilæsseren.

- Det han ikke er opmærksom på, er, at hans 3-årige datter kravler op på maskinen, siger Henning Præstegaard.  

Den 3-årige ramte ved et tilfælde gaspedalen på minilæsseren, som ikke behøver stå i gear for at bevæge sig. 

- Så starter den med et ryk, og hun falder ned mellem for- og baghjul, og den kører over hendes ben og op over maven inden den standser, siger Henning Præstegaard. 

Pigen blev hentet af en ambulance og kom en tur på skadestuen. Ifølge Præstegaard er hun sluppet uskadt fra ulykken. 

Kun en tåbe frygter ikke haven

Forårsvejret er for alvor ved at indfinde sig, og mange havefolk tager hul på sæsonen med en stor omgang havearbejde. Men det kan være farligt, hvis man ikke tænker sig grundigt om. I 2017 lavede Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital en analyse af antallet af ulykker i forbindelse med danskernes havearbejde. 

Det er langt fra risikofrit at arbejde i haven. Særligt arbejde med diverse havemaskiner resulterer ofte i ulykker.  
Det er langt fra risikofrit at arbejde i haven. Særligt arbejde med diverse havemaskiner resulterer ofte i ulykker.  
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Analysen konkluderede, at der hvert år behandles knap 9000 danskere på landets skadestuer, fordi de er kommet til skade ved havearbejde. Skadestatistikken viste samtidig, at de fleste skader sker ved brug af stiger, hækkeklipper, plæneklipper og motorsav. 

- Det er typisk skader med fingre og hænder med græsslåmaskiner, hvor folk stikker fingrene ind for at rengøre den. Men desværre også mere alvorlige hoved- og nakkeskader fordi folk falder ned fra stigen på grund af forkert fodtøj eller forkert håndtering af stigen, forklarede afdelingschef hos GF Midtvest, Alice Lundager i forbindelse med analysen. 

Pas på med maskinerne

Henning Præstegaard afviser, at der ved ulykken i Snejbjerg er sket en lovovertrædelse.  

- At en 3-årig kravler op, når man står og arbejder med ryggen til, det kan man ikke gardere sig 100 procent imod. Der er ikke nogle specielle krav til at betjene en minilæsser, siger han. 

Men han opfordrer de flittige havearbejdere til at være varsomme. 

- Når folk starter maskiner op, som de måske kun bruger sjældent, så er der nogle alvorlige kræfter på spil. En af de rigtig farlige, det er kædesaven - den koster nogle skræmmer på benene og nogle fingre. Så vi opfordrer til forsigtighed, siger Henning Præstegaard. 

FAKTA: Her er maskinerne, der oftest er involverede i haveulykker