Hårde tider for mælkeproducenter

Ni ud af ti mælkeproducenter tjener næste år så lidt på deres bedrift, at de ikke selv kan få løn.

maelk2.jpg

Der er hårde tider i vente for mælkeproducenterne. Global overproduktion har fået mælkeprisen til at falde brat, og næste år kommer flere tusinde mælkeproducenter ikke til at tjene nok til, at de selv kan få løn, medmindre banken udvider kassekreditten. Det skriver Børsen.

Videncentret for Landbrug har udsendt en intern bulletin, der anbefaler, at mælkebønderne næste år budgetterer med en pris på to kroner og 65 øre pr. kg i stedet for de nuværende tre kroner.

Sker det, vil 90 procent af de ca. 3500 mælkeproducenter få svært ved at få løn for deres anstrengelser næste år, og for en typisk mælkeproducent er det lig med et omsætningstab på trekvart mio. kr. Det gør ondt, når danske bønder oven i købet er verdens mest forgældede med samlede lån på 370 mia. kr.

- Det er rigtig, rigtig alvorligt for sektoren. Hvis det går i opfyldelse kommer omkring 50-60 procent af mælkeproducenterne i væsentlig grad til fortsat at øge deres gæld, vurderer Kjartan Poulsen, formand for Danske Mælkeproducenter, over for avisen.

Verdensmarkedsprisen på mælk dykker på grund af større produktion flere steder, store lagre i eksempelvis Kina og stop for salg til Rusland.