Hårde straffe i Pallisbjerg-sagen

45-årig fik lang fængselsstraf for moms-svindel. Hans 80-årige mor blev dømt, men slipper for at komme i fængsel.

Tre års ubetinget fængsel - sådan lød dommen til 45-årige Hans Christan Hersom Kold, da retten i Holstebro onsdag formiddag satte et foreløbigt punktum i en stor svindel-sag med udgangspunkt i herregården Pallisbjerg ved Staby.

Hans Christian Hersom Kold var tiltalt for at købe raps for 80 millioner kroner i Tyskland og herefter sælge det videre i Danmark for 100 millioner uden at opgive moms af fortjenesten. Ud over fængselsstraffen skal han betale en tillægsbøde på 18,6 millioner kroner.

- Man sætter ikke 80-årige i fængsel

Hans 80-årige mor blev idømt fængsel i to år, men slipper for at komme bag tremmer, da retten gjorde straffen betinget. Moderen blev dømt for hæleri, da pengene fra moms-svindlen ifølge dommen blev brugt til at renovere herregården Pallisbjerg, hvor hun selv bor.

Anklageren havde foreslået, at den 80-årige skulle nogle måneder i fængsel - men var alligevel godt tilfreds med, at det endte med en betinget dom.

- Vi sætter normalt ikke 80-årige kvinder i fængsel. Men jeg er som anklager nødt til at give retten mulighed for at sætte hende i fængsel, hvis retten mener, at det er det rigtige, siger politiassessor Gorm Søgaard Lund.

Retten fastslog, at det firma, som Hans Christian Hersom Kold, oprettede for at handle med raps, ville have givet underskud, hvis han ikke havde betalt moms. Derfor mente retten, at firmaet blev oprettet for med det formål at snyde med momsen. 

Anker dommen

Sagen er dog ikke slut med byrettens dom. De dømtes forsvarer Michael Juul Eriksen siger til TV/MIDT-VEST, at hans klienter anker dommene til landsretten. Juul Eriksen mener, at den 80-årige kvinde skal frifindes, ligesom han vil kræve en mildere straf til den 45-årige.