Indblik Søndag

Har sat 6000 børn i verden på 20 år

Det er 20 år siden, at Fertilitetsklinikken på Skive Sygehus slog dørene op for første gang. Siden da har et stigende antal par og enlige rakt hånden ud efter hjælp i kampen mod barnløshed.

Peter Humaidan
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Graviditetstesten ligger klar på bordet, som den har gjort det så mange gange før. Næsten hver måned i halvandet år har Pernille Olesen taget den ud af pakken, tisset på den og håbet til det sidste, at en enkelt streg ville blive til to og dermed opfylde drømmen om en graviditet.

- Det har været hårdt. Rigtig hårdt, siger Pernille Olesen om den kamp mod barnløshed, som hende og kæresten Rasmus Jensen har kæmpet.

Men kampen fik en ende, da parret valgte at blive et af mange, som søger hjælp hos fertilitetsklinikken i Skive.

- Det har betydet, at vi i dag har fået Pelle. Det kan man sige ret klart. Jeg tror ikke, det var lykkedes uden dem, siger Rasmus Jensen.

I dag er parret lykkelige forældre til den to måneder gamle Pelle, som er et af de nyeste børn, der er kommet til verden med hjælp fra fertilitetsbehandling.

Pernille Olesen blev insemineret to gange, før det lykkedes at blive gravid med sønnen Pelle. 
Pernille Olesen blev insemineret to gange, før det lykkedes at blive gravid med sønnen Pelle. 
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

6000 børn på 20 år

Bag de rødbrune hospitalsmure på Skive Sygehus ligger fertilitetsklinikken. Det har den gjort, siden klinikken i 1997 slog dørene op for første gang.

- Man kan sige, at vi startede fra scratch og nåede toppen, hvor vi ligger i dag, siger professor Peter Humaidan om den udvikling, som klinikken har været igennem.

De seneste 20 år har fertilitetsklinikken i Skive hjulpet par og enlige i kampen mod barnløshed. Det har betydet, at næsten 6000 børn er kommet til verden med hjælp fra professor Peter Humaidan og de ansatte på fertilitetsklinikken på Skive Sygehus.

I dag er klinikken internationalt anerkendt for sine behandlingsmetoder og en af landets førende fertilitetsklinikker. 75% af de par eller enlige, der får hjælp på klinikken, ender med at få et barn med sig hjem.

- Jeg kan ikke sige, at jeg havde forventet at sidde her. Jeg havde måske håbet på det, men det, der er sket i de 20 år, har langt oversteget det, jeg overhovedet havde turde håbe på, siger professor på klinikken, Peter Humaidan.

Større åbenhed i dag

I 1997 begyndte næsten 8000 par i fertilitetsbehandling. Siden har tallet været stødt stigende, og i dag er hvert 10. barn blevet til med hjælp fra en fertilitetsklinik.

- Stigningen har været der, fordi der har været meget større fokus på fertilitet. Hvor man før i tiden var meget tys tys om det, er der i dag blevet meget mere åbenhed i samfundet omkring fertilitetsbehandling, siger professor Peter Humaidan fra fertilitetsklinikken .

Derudover så venter par og enlige, ifølge ham, i dag kortere tid med at søge behandling.

Et af de par, som altså valgte at søge hjælp, var Pernille Olesen og Rasmus Jensen fra Holstebro, og netop åbenhed har for dem været en central del af deres kamp mod barnløshed.

-For os er der ikke nogen skam i ikke at kunne få børn på naturlig vis. Vi snakkede meget om det med, at hvis jeg havde en dårlig dag, så ville det være nemmere at sige, at det var på grund af hormoner eller en negativ test. Jeg tror, det gjorde det nemmere for folk at forstå de reaktioner, der kom fra mig, siger Pernille Olesen.

Indblik Søndag handler i denne uge om fertilitetsbehandling. Du kan se hele programmet her:

9:27