Håndværkerne slider sig op

Et stigende antal håndværkere arbejder så hårdt, at de bliver syge af det.

arbejdsskade.jpg

Finanskrisen rammer nu også dem, der har et arbejde. Ifølge en ny undersøgelse har 12 procent flere byggearbejdere nemlig meldt sig med erhvervssygdomme i år i forhold til sidste år, og det kan meget vel skyldes, at der skal arbejdes hårdt for at hamle op med den hårde konkurrence i branchen. Det mener 3F i Midtjylland.

- Vores medlemmer føler sig presset til at give den en ekstra skalle. Det er jo farligt både for ulykkerne, men også for nedslidningsskader, som vi begynder at se, advarer Bent Eriksen, arbejdsskadesagsbehandler hos 3F i Midtjylland.

Smerter i nakke, arme og knæ

Cirka 1.500 personer har været ved lægen med sygdomme, der kan relateres til deres arbejde. Især er det unge håndværkere i 30-års-alderen, der er ramt, lyder det fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

- Det kan være nakke, skuldre, arme, knæ, forklarer overlæge Johan Hviid Andersen fra klinikken. Jeg tror, tendensen er, at byggearbejderne arbejder hurtigere i dag, der er en større konkurrence, og de laver måske mere de samme ting i dag, end de gjorde tidligere, fortsætter han. 

Seks år på smertestillende

Tømrer Svend Aage Kjeldberg på 45 kender alt til de slidskader, arbejdet kan medføre. I seks år har han nemlig været nødt til at tage smertestillende medicin mod kroniske smerter i ryggen. Smerter han har fået efter 29 år i sit fag.

- Jeg har altid sagt til mig selv, at det skal nok gå over. Det skal arbejdes væk. Og så har jeg altid har været utrolig glad for mit fag som tømrer, fortæller han. Han håber, han kan fortsætte med at arbejde, selvom han i dag er nødt til at lave rygøvelser hver dag for at holde smerterne nede. Det bliver dog ikke i byggebranchen.

- Det kunne jo være et job som sløjdlærer, pedel-job eller et arbejde på et værested for anbragte børn.

Det er Arbejdsskadestyrelsen, der har analyseret antallet af nedslidte byggearbejdere for Fagbladet 3F.

arbskade.jpg