Rasmus Kragh forsøger igen: Han vil bestige verdens højeste bjerg

Det er gået i vasken to gange tidligere. Nu gør bjergbestiger, Rasmus Kragh, klar til sit tredje forsøg på at nå verdens højeste bjergtinde.

1. april tager Rasmus Kragh igen afsted for at fuldføre målet om at bestige Mount Everest.
1. april tager Rasmus Kragh igen afsted for at fuldføre målet om at bestige Mount Everest.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Rasmus Kragh fra Skive ejer en helt usædvanlig stærk viljestyrke. To gange tidligere har han måtte opgive at bestige verdens højeste bjerg, men det afskrækker ham tilsyneladende ikke.

Nu er han nemlig snart klar til at rejse afsted mod Mount Everest igen for at give bjergbestigningen endnu et forsøg.

- Jeg er jo ikke kommet i mål. Jeg har jo ikke nået mit mål endnu, siger Rasmus Kragh, da TV MIDTVEST møder ham til træning i Dollerup Bakker.

- Det kan godt være, at det er hårdt, men man bliver nødt til at være vedholdende. Når man så kommer i mål med det - når jeg forhåbentlig står på toppen - så er sejren bare 10 gange større. 

To mislykkede forsøg

Med sig i rygsækken har Rasmus Kragh to mislykkedes forsøg på at nå toppen. 

Hans navn kom på manges læber, da han første gang prøvede kræfter med det 8.848 meter høje bjerg i 2017. Her havde han ikke bare sat sig for at nå verdens højeste bjergtinde - han ville gøre det uden at supplere med ekstra ilt, og hvis det lykkedes, ville han være den første dansker nogensinde til gøre det.

Han nåede dog aldrig målet. 250 meter fra toppen måtte Rasmus Kragh give op på grund af dårligt vejr. Det samme scenarie gentog sig i 2018. 

- I starten er der jo en ekstrem bitterhed og skuffelse over ikke at nå målet. Men i dag er jeg bare glad for det, for så har jeg mulighed for at prøve igen, siger Rasmus Kragh. 

Vil ikke nå toppen for enhver pris

1. april er der afrejse for Rasmus Kragh. Den 30-årig bjergbestiger krydser fingre for, at tredje gang er lykkens gang - og så beder han til, at det bliver godt vejr på bjerget.

- På en måde kunne det være rart med lidt held i sprøjten til, at vejrguderne også er med mig i år. Jeg har i hvert fald gjort, hvad jeg kan for at være i mit livs form. 

Han nægter, at bjerget er blevet en besættelse for ham. Opstigningen skal ske i kontrol, og hvis han mister den undervejs, er han klar til at opgive for tredje gang. 

- Det er vigtigt for mig, at jeg kommer ned med alle fingre og tæer i behold, for bjerget står der også en anden gang, siger han, men erkender at der er meget på spil, når bjergbestigning er blevet ens job.

- Eksempelvis foredragsvirksomhed og et muligt bogprojekt, der kan være på vej, hvis jeg når toppen - det er jo klart, at det vil se anderledes ud, hvis jeg ikke kommer i mål med det, slutter Rasmus Kragh.

Hvis alt går vel, håber bjergbestigeren at nå toppen af Mount Everest omkring den 20. maj. Undervejs kan hans rejse følges via dette link.

2:00
Se og hør mere om Rasmus Kraghs mission i indslaget her.