Han fortæller sin slægts historie: Man kommer derind hvor det gør ondt

Tidligere museumschef skriver om den midt- og vestjyske historie gennem sin egen slægt på Holstebroegnen.

2:35
Henning Ringgaard Lauridsen har skrevet bogen Ved Jorden At Blive, der udkommer fredag. Se indslaget her.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Den tidligere chef på Viborg Stift Museum, Henning Ringgaard Lauridsen, er en mand med noget på hjerte. 

Som historiker har han været vant til at skildre tidligere generationer, men den bog, som han fredag udgiver på Holstebro Museums Forlag, er alligevel noget helt specielt.

Bogen med titlen Ved Jorden At Blive er et stykke midt- og vestjysk danmarkshistorie - fortalt gennem Lauridsens egen bondeslægt på Holstebroegnen gennem 300 år.

- Her kommer du jo virkelig ind, hvor det gør ondt. Nogen får et dårligt liv og nogen får et bedre liv, og der er social uretfærdighed. Du får langt flere følelser i sving, siger han.

Bogen fortæller blandt andet om Henning Ringgaard Lauridsens oldefar, der elskede to kvinder. Han giftede sig med den ene og fik barn med den anden.

- Dermed fødes min bedstefar som uægte barn, og det kan jeg så gribe fat i og se på, hvordan samfundet så på uægte børn i slutningen af 1800-tallet. Og der skulle jeg hilse og sige, at det ikke var særligt sjovt.

Den unge Henning Ringgaard Lauridsen fotograferet i 1974. Han sidder på en sten ved Nissum Bredning og tænker over sin fremtid.
Den unge Henning Ringgaard Lauridsen fotograferet i 1974. Han sidder på en sten ved Nissum Bredning og tænker over sin fremtid.
Foto: Privat

Den tidligere museumschef beskriver sig selv som mønsterbryder. Det lå i kortene, at han ligesom de tidligere generationer skulle arbejde ved landbruget - deraf titlen Ved Jorden At Blive - men hjulpet af den nye skolelov fra 1958 valgte han som den første i familien at blive akademiker.

- Mine forældre forstod ikke, hvad jeg gjorde, og jeg var også selv usikker på det. Men jeg har aldrig fortrudt, siger han.

Og spørger man, hvorfor han vælger at skrive den midt- og vestjyske historie, er svaret klart. Han føler, at han har en pligt til at gøre det.

- Jeg har fem børnebørn og ved da godt, at de ikke gider høre om dengang farfar var barn. Men det gør de måske om 50 år, og som historiker synes jeg også, at jeg har en forpligtelse at få det skrevet ned, siger han.

Bogen udkommer på Holstebro Museums Forlag.
Bogen udkommer på Holstebro Museums Forlag.