Hammerslag for en gammel ramponeret stol: 31.000 kroner

Wegners kendte bamsestol kan i dag let indbringe 50.000 kroner på en auktion. I 80´erne var prisen anderledes beskeden.

0:46
I 1980´erne var Hans Jørgen Eriksen med til at sælge bamsestole for 100 eller 200 kroner. I dag kan de let få hammerslag på 50.000 kroner. Se et interview med ham her.

Hans Jørgensen Wegner.

Alene navnet på den danske arkitekt og møbeldesigner kan give design-interesserede julelys i øjnene. Mest kendt og eftertragtet er nok hans ikoniske bamsestol.

I tirsdags blev en bamsestol solgt på Holstebro Auktioner for 31.000 kroner. Og så var der endda tale om ældre model, der ikke alene skal ompolstres - træet skal også renoveres.

- Prisen er også afhænig af træsorten. Her er det eg. Hvis der var tale om palisander, havde den været væsentligt dyrere, fortæller lederen af Holstebro Auktioner, Hans Jørgen Eriksen.

Solgt for 100 kroner

Bamsestolene har dog ikke altid været i høj kurs.

Eriksen har været i branchen i 33 år og husker tydeligt dengang, da bamsestolen nærmest blev solgt for en slik.

- I slutningen af 1980´erne var prisen på bamsestolen meget, meget lille. Jeg tror kun, at vi fik 100 eller 200 kroner for en af de første, som vi solgte her på auktionen. I dag ser vi jo priser på mellem 40.000 og 50.000 kroner for en stol, der skal ompolstres, fortæller han.

Fra ny koster en bamsestol i dag omkring 120.000 kroner, og  prisen på flere andre møbelklassikere har oplevet en lignende himmelflugt.

Denne bamsestol blev solgt for 31.000 kroner på Holstebro Auktioner.
Denne bamsestol blev solgt for 31.000 kroner på Holstebro Auktioner.
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Det er dog ikke kun møbler og keramik af de kendte designere, der er steget voldsomt i pris. Det gælder også mere almindelige ting.

- I 1960´erne producerede man en masse kommoder af teaktræ - egentlig af en meget lav kvalitet. Sådanne kommoder var i årtier nærmest værdiløse, men i dag ser vi jo faktisk, at de starter i 1000 kroner i hammerslag og sommetider mere, siger Hans Jørgen Eriksen.

De danske designermøbler og retrovarer er i dag i så høj kurs, at man antik- og genbrugshandlere har svært ved at få varer nok. Eriksen mener, at der er flere forklaringer på den store interesse.

- Det betyder meget med de mange tv-udsendelser om design og genbrug, og det betyder også meget med al den litteratur, der er kommet om moderne møbler og keramik. Og navnlig på keramikken har vi på auktionerne set en opblomstring i takt med, at bøgerne er kommet, siger han.

 
 
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST