Hårde tacklinger giver hovedbrud

Nye bander skal løse problemer med alvorlige skader hos ishockey-spillerne

Hovedskader og kraniebrud giver store udfordringer i ishockey-sporten
Hovedskader og kraniebrud giver store udfordringer i ishockey-sporten
Foto: Arkiv

Hårde tacklinger hvor spillerne banker hårdt ind i banden giver store udfordringer for ishockey-sporten, som er plaget af hovedskaber og kraniebrud blandt spillerne.

Danmarks Ishockey Union satser nu på at forbedre sikkerheden i sporten yderligere. Det sker i tæt samarbejde med klubber og kommuner, og alle har blikket stift rettet mod banderne landets ishockey-haller.

- Vi ved fra de store internationale mesterskaber at elite-spillerne får skadet hoved og kranie, når de bliver tacklet ind i de hårde bander. Det kan føre til alvorlige hjernelæsioner og karrierestop før tiden, siger Ulrik Larsen, der er direktør i Danmarks Ishockey Union.

Der er ingen tal for hoved-skaderne blandt de hjemlige spillere. Den praktiske erfaring viser imidlertid,  at både seniorer og ungdoms-spillerne bliver ramt af kraniebrud og hjernerystelser i kampen om den lille sorte puck. 

Derfor skal landets 26 ishockey-baner nu udstyres med bløde, fleksible bander, som skal erstatte de eksisterende, hårde træbander. En investering til omkring 1,5 millioner kr. pr. bane.

- Vi er realistiske og ved godt, at vi ikke med et trylleslag får fleksible bander i samtlige landets ishockeyhaller. Men vi vil gerne i dialog med kommunerne så vi kan sætte os nogle mål og prioritere spillernes sikkerhed, siger Ulrik Larsen fra Danmarks Ishockey Union.

I Herning står ishockey-anlægget overfor en gennemgribende renovering. Derfor kommer opfordringen fra specialforbundet ganske belejligt.

- Vi har kalkuleret med nye bander. I første omgang i vores opvisningshal, hvor det vil være en kæmpe fremskridt i forhold til spillernes sikkerhed, siger formanden for Herning Ishockey Klub, Michael Mølgaard.

Kombineret med en række tiltag navnlig på ungdomssiden, mener formanden, at forældre fremover trygt kan sende deres børn til ishockey.

- Vi arbejder kontinuerligt med regel- og holdningsændringer, som de helt unge spillere er en del af. F.eks., er det ikke tilladt med tacklinger fra U11 og nedefter, fortæller Michael Mølgaard videre. 

Respekten for modstanderne er også en del af den pakke, de unge ishockey-spillerne bliver præsenteret for.

- Det er en kontaktsport, og fysikken og hurtigheden må ikke bare forsvinde. Alligevel mener vi spillet kan tilpasses, så vi undgår de alvorlige hovedskader, slutter formanden.  

Danmarks Ishockey Union optrapper i øvrigt også samarbejdet med Danmarks Idræts-Forbund og Dansk Håndbold Forbund om hovedskader.