Hård kritik af fælles skadestue: En amputering af psykiatrien

Den fælles modtagelse kan betyde, at nogen patienter ikke får den nødvendige behandling, advarer Bedre Psykiatri.

1:47
- Det er ikke i orden, at vi ikke kan modtage og behandle vores psykisk syge borgere på en ordentlig måde, siger Mikkel Rasmussen fra Psykiatrilisten. Se indslaget her.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Region Midtjyllands planer om at lægge de psykiatriske akutmodtagelser sammen med de almindelige skadestuer bliver mødt med hård kritik. 

- Hvis man skal male en vis herre på væggen, kan man i sidste instans have nogle patienter, der ikke får den hjælp, de skal have og så går ud og drukner sig, siger Ebbe Henningsen, der er næstformand i Bedre Psykiatri, Landsforeningen for Pårørende.

Regionen planlægger at samle modtagelserne for psykisk syge og skadestuepatienter på det nye supersygehus i Gødstrup og på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Samtidig er der lignende planer på det nye universitetshospital i Odense, skriver Jyllands-Posten. 

Ebbe Henningsen peger på, at det kan være en hård belastning for personer med psykiske problemer at komme i nye omgivelser med mange fremmede.

- De bliver forstyrrede. De er måske i forvejen angste for at være ude i små rum, hvor der hele tiden kommer nogen gående frem og tilbage. Og skal man sidde der bare i en halv time, bliver man virkelig urolig. Til sidst kan man ikke holde ud at være der, og så går man, siger han.

Helhedsorienteret løsning

Mikkel Rasmussen, der er medlem af det midtjyske regionsråd for Psykiatrilisten, er enig. Han betegner planerne som en amputering af den psykiatriske behandling.

- Det er en uholdbar situation. Det er ikke i orden, at vi ikke kan modtage og behandle vores psykisk syge borgere på en ordentlig måde, siger han.

Formanden for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Klærke (SF), siger, at politikerne er opmærksomme på de udfordringer, som en fælles modtagelse kan give de psykiatriske patienter. Han peger på muligheden for at skærme de psykiatriske patienter af, ligesom det gælder om at begrænse ventetiden.

Men han mener også, at modtagelsen kan være til gavn for de psykiske patienter.

- Vi ved, at de allerede kommer i akutmodtagelsen hos lægevagten med alle mulige andre problemstillinger. Og det er nogle af de problemer, vi gerne vil prøve at løse bedre ved at have en mere helhedsorienteret tilgang til patienterne, uanset om de har fysiske sygdomme, eller om de har en psykiatrisk sygdom, siger Jacob Klærke.