Håndværkerfag skriger på lærlinge

Tømrerbranchen i Thy og på Mors ramt af lærlinge-tørke

Tømrer-bnranchen søger desperat efter nye lærlinge
Tømrer-bnranchen søger desperat efter nye lærlinge
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

De unge vælger i stigende grad de traditionelle håndværkerfag fra, og det begynder nu for alvor at gøre ondt på landsdelens virksomheder.

I følge Limfjord Update har tømrer-virksomhederne i Thy og på Mors i øjeblikket store problemer med at tiltrække nye lærlinge.

- De sidste tre til fire måneder har jeg slet ikke fået nogen henvendelser fra interesserede. Foråret plejer ellers at være den tid på året, hvor der normalt er run på elevpladssøgningen, fortæller tømrermester Jørgen Dissing fra LH Tømrer og Snedker i Nykøbing til Limfjord Update.

Han kalder det bekymrende, fordi lærlinge-tørken falder sammen med manglen på uddannede svende i en branche, som har akut behov for, at flere unge bliver udlært i faget.

Selv om ungdomsårgangene er blevet mindre, så kan det ikke alene forklare den manglende interesse for at blive håndværker. 

- Der er simpelthen for meget fokus på de gymnasiale uddannelser i vejledningen af de unge. Samtidig tror jeg at forældrene er med til at skubbe de unge i den gale retning. De vil gerne have at deres sønner og døtre skal blive noget stort, men overser fuldstændigt, at man sagtens kan blive noget stort, også som håndværker, siger tømrermester Søren Denker fra Elsted Tømrer & Snedker i Snedsted.

På landsdelens erhvervsskoler mærkes den manglende interesse for håndværkerfagene også. EUC Nordvest i Thisted har således, på få år, mistet hver tredje elev på tømrer-, elektriker-, VVS- og murer-uddannelsen.

Det ærgrer afdelingschefen for Byggeri, Strøm og IT på erhvervsskolen, Thomas Schlichting:

- Alle statistikker og prognoser viser, at vi kommer til at mangle arbejdskraft de kommende år. Derfor giver det ingen mening, at så mange unge vælger den gymnasiale retning. Især ikke når 20 til 30 pct. af studenterne faktisk ikke fortsætter på en videregående uddannelse.

Afdelingschefen kalder det ressourcespild, at en del af disse unge nærmest forsvinder helt ud af systemet.

- Disse unge vælger måske et job som ufaglærte eller ryger ind i ledighedskøen. Dem kunne vi godt bruge på erhvervsuddannelserne, så samfundet er bedre rustet til fremtidens arbejdsmarked, siger Thomas Schlichting.