Håndboldleder: Ungdomsspillere er også ramt af hovedskader

Håndboldbørn og -unge skal opdrages til ikke at skyde i hovedhøjde

Håndbolde giver hovedskader også blandt børne- og ungdomsspillere
Håndbolde giver hovedskader også blandt børne- og ungdomsspillere

Det er ikke kun danske elite-håndboldspillere der rammes af hovedskader. Blandt børn og unge er der masser af eksempler på at spillere får hjernerystelser på håndboldbanen.

Det fortæller eliteudvalgsformanden i Jydsk Håndbold Forbunds Kreds 3, Bjørn Sommer fra Skjern til TV MIDTVEST.

Bjørn Sommer træner, til dagligt, ungdomsspillere i Skjern Håndbold, hvor han senest har oplevet en 14-årig målmand få hjernerystelse i forbindelse med træning.

- Det sker alle steder og i alle klubber i disse år. Det er ikke nødvendigvis fordi boldene er hårdere. Men, jeg tror der skydes noget hårdere i dag end der gjorde tidligere, siger eliteudvalgsformanden.

Han peger på, at boldene i ungdomshåndbold faktisk er knap så hårdt pumpede, som de var tidligere. På den baggrund mener han ikke der er belæg for at sige, at det er boldene, der alene har skylden for de mange hjernerystelser.  

Alligevel tages problemet yderst seriøst i mange af Dansk Håndbold Forbunds kredse. Ikke mindst når det gælder de helt unge spillere.

- Vi agiterer meget for, at vores børne- og ungdomsspillere ikke skal skyde i hovedhøjde. Det gælder både hos pigerne og hos drengene og i alle rækker. Ikke kun til træning, men også til kampe, siger Bjørn Sommer.  

De voksne håndboldledere forsøger generelt at få luget ud i de beskidte og ufine tricks, som på længere sigt kan skade modspillere og træningskammerater. Det gælder tacklinger, skub, og ikke mindst skud, som potentielt kan udgøre en risiko.

- Jo mere vi taler om det, jo bedre tror vi på det virker. Det er de yngste spillere vi kan påvirke, og jeg tror det på længere sigt kan gavne sporten, at vi kommer de her ting til livs, understreger Bjørn Sommer.

Beskyttelse af spillerne i form af for hjelme og pandebånd er en anden mulighed i forhold til at undgå de mange hovedskader. Også her mener eliteudvalgsformanden, fra JHFs kreds 3, at der er brug for mere dialog.

- Vi har på det seneste været vidner til masser af polemik om de her ting. Som forbund og eliteudvalg, skal vi være klar til at sige OK til alle former for udstyr, der kan yde spillerne den maksimale beskyttelse, slutter Bjørn Sommer fra Jydsk Håndbold Forbunds Kreds 3.