Håndboldklub tager initiativ mod hjernerystelser

Håndboldklubber sætter tidligere ind for at løse problemet med hjernerystelser i håndbold

håndbold hjelm
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

De seneste år er det blevet ivrigt debatteret, hvordan skaderne kan gøres mindre, når spillerne bliver ramt i hovedet af de hårde håndbolde.

Hos Mejdal-Halgård Håndbold udenfor Holstebro har de købt hjelme til klubbens unge målmænd for at sikre dem så tidligt som muligt mod hovedskaderne.

U12-pigerne fra Mejdal spiller her i påsken med i Holstebrocuppen, og her har målmændene i klubben fået lidt ekstra udstyr - en hjelm.

- Det kan jo være, det hjælper, hvis man bliver ramt, forklarer Sofie Simonsen, der står på mål for Mejdal-Halgård Håndbold.

Selvom det vrimler med håndboldspillere til Holstebrocup, så er der langt mellem hjelmene.

- Jeg synes nogle gange bare det kan være lidt pinligt, for der er ikke så mange, der spiller med dem endnu, fortæller Sofie.

Det var trænerne i klubben, som tog initiativ til at skaffe hjelme.

- Man ser jo i hvert fald blandt de professionelle håndboldmålmænd, at de begynder at bruge det lige så stille, og man hører om de her hovedskader, og så er det klart, så vil vi selvfølgelig gerne være med til at forebygge det, forklarer Leif Lægsgaard, som er hjælpetræner i Mejdal-Halgård Håndbold.

Det er frivilligt i klubben, om man vil bruge hjelmene, men de unge spillere har taget godt imod dem

- Da jeg fik hjelmen blev jeg skudt i hovedet samme dag jeg fik den, så der fik jeg ikke sådan specielt meget hovedpine eller noget som helst, fortæller Sofie Simonsen.

Så det er altså til at mærke forskel.

- Engang til idræt fik jeg også en bold i hovedet, hvor jeg ikke havde hjelmen på, og der fik jeg rigtig rigtig hovedpine i rigtig lang tid, så jeg kan virkelig godt mærke den hjælper, forklarer Sofie.

Håndboldforbundet kigger på problemstillingen

Problemet med hovedskader inden for håndbold er noget, som Dansk Håndbold Forbund længe har kigget på

- Vi har taget initiativ til sammen med ishockey at snakke med DIF om vi skal prøve og se om vi kan komme dybere ind i det her og få nogle retningslinier for at undgå det sker. Men også for at hjælpe de spillere, der er blevet udsat for det, siger Morten Stig Christensen der er generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund.

Der er dog endnu ikke kommet nogle konkrete retningslinjer, så det er op til de enkelte klubber og spillere, om de vil spille med hjelm eller ej.

Det er nemlig ikke kun på eliteniveau, at spillerne kommer til skade, hvis de bliver ramt af en bold i hovedet

- Hvis de skulle være uheldige at få en bold i hovedet, så vil vi selvfølgelig gerne have, at der er så følgeskader som overhovedet muligt, siger Leif Lægsgaard, som er hjælpetræner i Mejdal-Halgård Håndbold.

For Sofie Simonsen er der ikke så meget tvivl. Hjelmen kommer også på fremover.

- Det kan godt være folk siger, den ikke hjælper, men jeg synes, den hjælper, så jeg vil ikke risikere, at jeg for eksempel fik hjernerystelse eller sådan noget, fortæller Sofie.

Klubben har lige nu tre hjelme, men de overvejer at købe flere.

2:18
Hjernerystelser inden for håndbold er et stort problem, og det tager de så alvorligt hos en lokal klub, at de har indkøbt hjelme til målmændene.