Håndvask og rent tøj mod svinebakterier

Fødevareminister Dan Jørgensen præsenterer ny plan, der skal forhindre, at farlige svinebakterier slipper ud af staldene.

Svin-i-stald-2.jpg
Foto: Arkiv

Nu skal en ny plan fra Fødevareministeriet bremse smitten fra svinebesætninger til det øvrige samfund.

Siden 2012 er fire danskere, der ikke har haft kontakt med landbruget, døde som følge af blodforgiftning forårsaget af de resistente svinebakterier, skriver Politiken.

Nye regler dikterer, at svinebønder skal vaske hænder og skifte tøj for at undgå, at farlige, resistente svinebakterier, under betegnelsen MRSA, slipper ud af staldende.

 

- Jeg tager den her problematik meget alvorligt. Antibiotikaresistens helt generelt er et kæmpe problem for vores samfund og også specifikt MRSA-bakterien. Derfor fremlægger jeg nu den her fempunktsplan, som skal adressere det her problem, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

 

Håndvask og tøjskift ikke nyt

Ejner Hansen fra Thisted har i flere år vasket hænder og skiftet tøj, hver gang han forlader svinestalden. Som noget nyt er de på gården begyndt at spritte hænderne af for at undgå, at bakterierne spredes.

Dermed er høje hygiejnekrav i den nye fempunktsplan ikke nyt for ham:

- Det gør vi allerede, så jeg er i tvivl om, hvor vidt planen er nok. Jeg tror ikke, det er nok til at løse problemet, siger Ejner Hansen.

Dan Jørgensen tror dog på, at tiltagene kan afhjælpe situationen.

- Der er helt sikkert landmænd, der allerede gør meget, men der er desværre også landmænd som ikke gør nok. Dertil kommer også, at vi desværre kan se eksempler på, at smitte har spredt sig, siger ministeren.

Mangler viden

Ifølge Ejner Hansen er det ikke et spørgsmål om bedre hygiejne, der skal til for at komme bakterierne til livs.

- Vi mangler viden om bakterierne, siger Ejner Hansen.

Ejner Hansen er ikke klar over, om han selv har bakterien i sin svinebestand, og han ønsker, at man får kortlagt, i hvilke stalde bakterierne findes for bedre at kunne lave en målrettet indsats.