Gyser i skyggen af intern uro

Pedersen, Vestergaard, Kjelgaard eller Yde - alle muligheder er i spil i Thy.

Den 24. oktober 2016 tabte borgmester Lene Kjelgaard Jensen kampen om at blive Venstres spidskandidat til Niels Jørgen Pedersen (th).
Den 24. oktober 2016 tabte borgmester Lene Kjelgaard Jensen kampen om at blive Venstres spidskandidat til Niels Jørgen Pedersen (th).
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

BORGMESTERKAMPEN: Svær kabale

Der er lagt til en midnatsgyser, når stemmerne i Thisted Kommune er talt op den 21. november.

Selv kommunens mest garvede lokalpolitikere tør ikke give et bud på, hvem der vinder kampen om borgmesterposten.

Den siddende borgmester Lene Kjelgaard Jensen blev i oktober 2016 vraget som Venstres borgmesterkandidat. Efter længere tids intern utilfredshed med hendes ledelsesstil tabte hun klart kampvalget til den tidligere formand for Landbrug & Fødevarer, Niels Jørgen Pedersen.

Opgøret fik senere Lene Kjelgaard Jensen til at smække med døren og melde sig ind hos de konservative. Det samme gjorde et andet Venstre-medlem af kommunalbestyrelsen, Per Skovmose, og de konservative fik dermed fordoblet mandattallet.

Spørgsmålet er, om Niels Jørgen Pedersen, der før kampvalget fik bred opbakning fra det lokale erhvervsliv, kan samle Venstre oven på den interne uro. Eller om det åbner andre scenarier. Balladen i den borgerlige lejr har fået socialdemokraternes borgmesterkandidat Ulla Vestergaard til at vejre morgenluft. 

En outsider i borgmesterkabalen kan blive den konservative veteran, Jens Kristian Yde. Hans nye partifælle Lene Kjelgaard Jensen har stadig politiske ambitioner, men Venstre glemmer næppe hendes partiskifte. 

Derfor kan Yde måske blive et kompromis, hvis hverken Venstre eller Socialdemokraterne kan skaffe flertal

STRIDSPUNKTER: Børn, unge og vindmøller

Kampen om borgmesterposten ser ud til at blive det altoverskyggende tema i en valgkamp, hvor der synes langt mellem de politiske uenigheder.

Politikerne kæmper i øjeblikket til at få næste års budget til at hænge sammen. De ekstra penge, som kommunerne fik i forbindelse med skolereformen, falder bort næste år. Betyder det besparelser på skoleområdet?

Tre store vindmølleprojekter har givet stor debat. 

I ØVRIGT: Uro i Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti har ligesom Venstre været plaget af intern uro. Partiets viceborgmester og store stemmesluger ved sidste valg, Ib Poulsen, har flere gange været på kant med sine partifæller. Ib Poulsen har ved de sidste fire kommunalvalg været partiets spidskandidat. Denne gang står han længere nede på stemmesedlen. Ny spidskandidat er Peter Sørensen.