Gymnasieklasser laver film for at ændre drukkultur

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden vil ikke løfte pegefingeren over for de unges drukvaner. De unge skal i stedet selv lave en kampagnevideo.

1.g-klasserne på Ikast-Brande Gymnasium laver film for at sætte fokus på, at unge drikker for meget.
1.g-klasserne på Ikast-Brande Gymnasium laver film for at sætte fokus på, at unge drikker for meget.
Foto: Svend-Vilhelm Ravnkilde Mikkelsen, TV MIDTVEST

En årgang på Ikast-Brande Gymnasium tager fat på deres drukvaner og laver film til Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Fuld af Liv-kampagne. Filmen skal få gymnasieelever til at gentænke den danske alkoholkultur.

De unge drikker alt for meget, og det vil Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden gerne ændre på. Men i stedet for at lave en række kampagnefilm, der taler ned til de unge, så har de besluttet at prøve noget nyt - og lade de unge lave filmen selv.

Katrine Østergård Kristensen og Julie Lysdal Nielsen fra 1.g på Ikast-Brande Gymnasium er ved at få de sidste optagelser i kassen. Deres film handler om, hvor grueligt galt det kan gå, når man har fået lidt for meget at drikke i weekenden.

- Den handler om nogle unge, der er til fest. Og ham her drengen, han har så en kæreste, der er derhjemme, og hun modtager så nogle snaps fra sine veninder, som ligner, at han er utro. Men det viser sig så, at det ikke er sådan. Men sådan kan det tit se ud, når man er til fest, siger Katrine Østergård Kristensen.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden er i øjeblikket på turné rundt i Danmark, hvor de lader de unge selv give et bud på en ny kampagnefilm, der skal ændre drukkulturen.

- På den her måde involverer vi de unge i det budskab, de selv skal involveres i. Så det bliver de unge, der selv laver film om budskabet og på den måde får det i kroppen og i hænderne. I stedet for at vi kommer ud med en løftet pegefinder, siger Martin Spenner, der er indehaver af Lommefilm ApS, som står for filmene.

Alkoholforbrug for højt

En undersøgelse, som de to organisationer har lavet, viser, at seks ud af ti unge mener, at alkoholforbruget blandt unge i Danmark generelt er for højt, men at mange følger sig nødsaget til at drikke alligevel.

- Fordi mange gerne vil ind i fællesskabet, og nogle har nok svært ved det uden at drikke, når mange andre drikker, siger Julie Lysdal Nielsen.

De unge laver optagelser med mobilen og klipper derefter filmen selv. Når turneen rundt på gymnasierne er slut bliver der fundet en vinder blandt alle filmene.

Der er i alt over 7.500 elever med i konkurrencen, og præmien er selvfølgelig en alkoholfrifest.